Proiectul Legii Reproducerii Umane Asistate si Embriologiei, a fost dat publicitatii marti de Ministerul Sanatatii si este supus dezbaterii publice timp de o luna. Textul legii prevede ca nicio persoana nu poate sa creeze, sa procure sau sa distribuie un embrion destinat aplicarii la om decat daca detine o licenta sau un contract cu parte terta.

Totodata, o licenta nu poate autoriza: „pastrarea sau utilizarea unui embrion dupa aparitia liniei primitive, introducerea embrionului in niciun animal, sau pastrarea sau utilizarea unui embrion in nicio circumstanta in care legislatia interzice pastrarea sau utilizarea acestuia”.

Documentul mai stabileste si conditiile de acordare a licentelor pentru servicii de reproducere umana asistata.

Proiectul de lege interzice utilizarea celulelor germinative feminine recoltate sau derivate de la un embrion sau fetus sau utilizarea embrionilor creati prin utilizarea acestor celule. In acelasi timp, este interzisa folosirea embrionilor umani hibrizi.

Proiectul mai mentioneaza ca „perioada statutara de stocare cu privire la embrioni nu va depasi zece ani”.

In text se mai arata ca femeile nu pot incepe un astfel de tratament inainte de a beneficia in conditii adecvate de consiliere necesara in legatura cu implicatiile furnizarii unor asemenea servicii de tratament” si dupa ce i s-au pus la dispozitie informatii relevante potrivite situatiei.