Guvernul va cere luni Parlamentului sa dezbata in procedura de urgenta OUG prin care a fost limitat numarul beneficiarilor de ajutoare pentru incalzire, atfel incat, printr-un amendament depus de parlamentari, sa beneficieze si familiile care au venituri mai mari de 425 de lei pe membru, informeaza NewsIn. OUG a fost adoptata inainte de 13 octombrie – data la care Executivul a fost demis in urma motiunii de cenzura – si nu mai poate fi modificata de Guvern, pentru ca un Executiv interimar nu poate emite ordonante.

  • „Daca Parlamentul va fi de acord sa faca rapid amendament la Legea de aprobare a OUG, atunci oamenii vor putea primi compensatia pentru factura la energia termica, la nivelul de anul trecut”, a declarat sambata premierul in exercitiu, Emil Boc, in cadrul unei videoconferinte cu prefectii.
  • „Deci sa le spuneti oamenilor ca, practic, vom face exact ceea ce am facut si anul trecut cu energia termica, gasind o resursa financiara de aproximativ 60 de milioane de lei, care reprezinta acoperirea pentru noiembrie si decembrie, astfel incat sa ramanem la acelasi nivel al compensatiilor pentru factura la energia termica”, le-a transmis Boc prefectilor.

Guvernul a adoptat pe 7 octombrie o OUG prin care s-a stabilit ca familiile unde venitul pe membru de familie este mai mic de 425 de lei sa primeasca ajutoare pentru incalzire, in sezonul rece 2009-2010. Executivul a alocat astfel 173 de milioane de euro pentru subventionarea facturilor. Valoarea acestora urma sa fie compensata de stat in proportie de 90% daca venitul net lunar pe membru de familie este mai mic de 155 de lei, iar in cazul unui venit pe membru de familie cu o valoare intre 355 si 425 de lei, factura urma sa fie compensata in proportie de 40%.

Pentru sezonul rece 2008 – 2009, venitul maxim pe membru de familie pana la care se subventiona factura la incalzire a fost de 615 lei. Astfel, in urma OUG adoptate de Guvernul Boc, familiile unde venitul pe membru este cuprins intre 425 si 615 lei, si care beneficiasera de acest ajutor anul trecut, nu mai puteau primi ajutorul de stat si anul acesta.

Subventia se acorda pentru incalzirea locuintei cu energie termica, gaze naturale, lemne, carbuni sau combustibil petrolier, in intervalul 1 noiembrie - 31 martie.