Fondul Monetar International urmareste cu atentie desfasurarea evenimentelor politice din Romania si nu anticipeaza o intrerupere a aplicarii acordului stand-by cu tara noastra. Anuntul a fost facut de Jeffrey Franks, seful misiunii FMI la Bucureti, citat de Radio Romania Actualitati. El a precizat, insa, ca o misiune a Fondului va veni la Bucuresti dupa formarea noului Guvern.

A doua evaluare a acordului cu FMI era programata la sfarsitul acestei luni, cand o misiune a institutiei financiare internationale urma sa vina la Bucuresti pentru a urmari stadiul indeplinirii obligatiilor asumate de catre Romania.

Decizia amanarii misiunii expertilor FMI a venit chiar in ziua in care Biroul de Statistica al Comunitatii Europene a anuntat ca Romania a avut in septembrie cea mai ridicata rata a inflatiei din Uniunea Europeana. Potrivit datelor Eurostat, tara noastra a avut in septembrie o rata anuala a inflatiei de 4,9%, fata de o medie de 0,53% in celelalte state membre.

Radio Romania Actualitati aminteste ca seful Directiei de Stabilitate Financiara a Bancii Nationale, Ion Dragulin, a estimat, pentru perioada urmatoare, o instabilitate a cursului leu-euro pe fondul actualelor conditii macro-economice vulnerabile. El a declarat ca BNR va evita in acest interval interventiile pe piata valutara, deoarece evolutiile temporare trebuie sa fie tratate cu prudenta.