Intrebat de catre HotNews.ro cum se vede criza politica de la Bucuresti din afara tarii, Mark Meyer, presedintele Camerei de Comert Romano-Americane, a declarat pentru HotNews.ro ca din punct de vedere al perceptiei externe, problema Romaniei este mult mai grava decat caderea unui Guvern. "Liderii politici din Romania plaseaza interesele proprii inaintea intereselor nationale si cele ale investitorilor", a spus acesta, exemplificand cu modul in care autoritatile au actionat in negocierile pentru contractarea unui administrator al Fondulul Proprietatea.

"Guvernele vin si pleaca in intreaga lume, fara sa afecteze neaparat modul in care investitorii privesc mediul de afaceri intern al unei tari. Dar pentru Romania, problema este mai grava decat caderea unui Guvern. Perceptia internationala asupra mediului de afaceri din Romania este determinata de modul in care autoritatile raspund intereselor si necesitatilor investitorilor.

In timp ce legislatia romaneasca este stabila si transparenta in acest moment, maniera in care autoritatile inteleg sa guverneze si angajamentele acestora fata de mediul de afaceri este, de cele mai multe ori, invaluita in egoism politic. Lipsa de incredere, integritate si transparenta in modul de implementare a legislatiei si procedurilor sunt cele care cauzeaza ingrijorare printre investitorii straini", a declarat Mark Meyer pentru HotNews.ro .

Cel mai bun exemplu este comportamentul fostului Guvern in privinta Fondului Proprietatea si contractul cu Franklin Templeton, a explicat Mark Meyer. "Incredibil, a fost nevoie de patru ani numai pentru a selecta un administrator pentru Fondul Proprietatea iar acum, in ciuda unui vot neconditionat al actionarilor in favoarea mentinerii intelegerii cu Franklin Templeton, chestiunea este inca nerezolvata", a mai spus acesta.

Potrivit presedintelui Camerei de Comert Romano-Americane, "maniera in care Romania s-a comportat in aceasta chestiune arunca indoieli asupra seriozitatii angajamentelor pe care le ia - nu numai fata de investitorii straini dar si fata de piata de capital interna.

Chiar daca este numai indolenta sau ceva mult mai compromitator, cert este ca modul de a actiona al Romaniei in asemenea chestiuni duce la infiltrarea anumitor perceptii in comunitatea financiara internationala si rezulta intr-o singura concluzie: liderii politici din Romania plaseaza interesele proprii inaintea intereselor nationale si cele ale investitorilor. Romania este prea des vazuta de catre investitorii din afara ca o telenovela proasta in locul unei oportunitati semnificative de investitii", a mai spus Mark Meyer.

Cine este Mark Meyer:

  • Mark Meyer este membru al Consiliului International de Arbitraj al Centrului International pentru Rezolutia Disputelor (ICDR), al diviziei internationale a Asociatiei Americane de Arbitraj, cat si al Consiliului Curtii Internationale de Arbitraj Comercial din Romania.
  • Preda la Facultatea de Drept a Universitatii St. John din New York, unde preda cursul « Tranzactii pe pietele emergente ».
  • A fost consilier pe probleme juridice si economice pentru presedinti din sase state europene, inclusiv din Romania, Moldova si Muntenegru.
  • Mai multe informatii despre Mark Meyer aici