Indiferent de rezultatul motiunii de cenzura de astazi, dezbaterea legata de sistemul national de pensii va continua, iar cireasa de pe tort o reprezinta situatia pensiilor speciale. Actualul (si viitorul) Guvern PDL are intentia de a elimina aceste pensii prin recalcularea lor, masura care in opinia d-lui Boc, va genera economii la buget de aproximativ jumatate de miliard de euro anual, scrie Cristian Orgonas pe blogul sau.

Aproximativ 350.000 de persoane lucreaza in domenii in care exista pensii speciale, iar 200.000 de persoane sunt deja platite cu pensii speciale. Acestea provin indeosebi din randul magistratilor si parlamentarilor, din diplomatie, armata sau politie, oameni a caror pensie nu a fost calculata la fel ca in cazul muritorilor de rand, respectiv luand in considerare toata perioada de contributie, ci luand in considerare doar venitul din ultimele luni de munca, astfel ca acum au o pensie respectabila. In plus, si varsta la care aceste persoane au iesit la pensie a fost mai redusa.

Acestui tip de pensionari Guvernul doreste sa le recalculeze pensiile, ceea ce va determina scaderea semnificativa a acestora. Cat de legala este insa o asemenea masura?

Indiferent de sila pe care oamenii normali o simt stiind ca in Romania, unii sunt mai egali decat altii cand vine vorba sistemul de calcul al pensiilor, trebuie sa intelgem ca cei care s-au pensionat pe baza unor legi speciale, au facut-o in conditii perfect legale, iar recalcularea acestor pensii ridica probleme serioase de legalitate.

Guvernul spune ca recalcularea nu are efecte retroactive pentru ca pensionarilor nu li se vor cere banii inapoi, deci masura este legala. Pe de alta parte, exista “teoria drepturilor castigate” conform careia, scaderea unor pensii obtinute pe baza unor legi in vigoare la momentul respectiv, este ilegala.

Nu sunt expert in domeniul juridic, dar imi pot da seama ca ne aflam intr-o zona gri, caracterul de retroactivitate al unei masuri de tipul recalcularii pensiilor speciale fiind discutabil.

Citeste continuarea si comenteaza peblogul lui Cristian Orgonas.