"Asa-zisul" Raport de condamnare a comunismului din Romania este o "facatura nefericita", intrucat "ignora" Revolutia romana si o "expediaza" in cateva pagini, a declarat luni fostul presedinte al Romaniei, Ion Iliescu, in cadrul unei dezbateri privind caderea comunismului in Europa, informeaza Mediafax.

"Eu cred ca asa-zisul Raport de condamnare a comunismului este o facatura nefericita. El ignora tocmai momentul cel mai semnificativ - cel al condamnarii reale de catre intregul popor si al inlaturarii prin cea mai radicala miscare populara a dictaturii comuniste: Revolutia Romana, care este expediata in acest raport in cateva pagini", a declarat Iliescu, in cadrul conferintei intitulate "Radiografia unui miracol: caderea comunismului in Europa", organizata de Institutul National pentru Studiul Totalitarismului si desfasurata la Academia Romana.

Potrivit lui Iliescu, Raportul de condamnare a comunismului evita sa mentioneze principalul document programatic al Revolutiei Romane, respectiv Comunicatul catre tara al CFSN, dar, in schimb, recomanda "fara jena" drept document al Revolutiei o Proclamatie din martie 1990, care reprezinta un document "eminamente electoral" si care nu are nimic de-a face cu Proclamatia adoptata de timisoreni in 21 decembrie 1989.

Presedintele Traian Basescu a condamnat regimul comunist din Romania, in decembrie 2006, in Parlament, ca fiind ilegitim si criminal. Basescu si-a bazat demersul pe un raport intocmit de o comisie prezidentiala condusa de politologul Vladimir Tismaneanu.

Update: In replica, Tismaneanu spune ca ceea ce il deranjeaza pe Ion Iliescu la raportul intocmit comisie este citarea Proclamatiei de la Timisoara din martie 1990, care cere, la Punctul 8, lustratia in Romania.