Prioritatea Republicii Moldova este integrarea in Uniunea Europeana, dar nu si aderarea la NATO, a declarat Vlad Filat, premierul de la Chisinau, pentru publicatia ruseasca Kommersant, preluata de Unimedia, adaugand insa ca nu intelege de ce pe teritoriul tarii se afla soldati straini - o referire clara la trupele rusesti din Transnistria.

In ceea ce priveste subiectul unirii cu Romania, Filat a afirmat: "Unirea nu este dorita de cetateni si ea nu este posibila din punct de vedere juridic"

"Nu pot vorbi si decide pentru poporul moldovenesc. NATO nu este prioritate, UE este si am anuntat clar acest lucru. R. Moldova este o tara neutra, fapt mentionat in Constitutie. Trebuie sa fie clar acest lucru pentru toata lumea, insa nu ineleg de ce pe teritoriul tarii noastre (n.r. Transnistria) se gasesc soldati straini. Iata aceste chestiuni trebuie rezolvate", a precizat primul ministru.

Pe agenda discutiilor cu Federatia Rusa, prioritara este problema transnistreana, dar si chestiuni economice ce se refera la accesul produselor moldovenesti pe piata rusa. "Pe de o parte, dorim relatii bune cu Rusia, dar, pe de alta, in Vest ni se deschid mai multe oportunitati, in timp ce in din partea rusa apar permanent bariere", a subliniat el.

Romana sau moldoveneasca?

Jurnalistul rus s-a aratat foarte interesat si de limba pe care o vorbeste premierul moldovean, afland intr-un final ca acesta vobeste limba romana.

"Americanii se simt incomod ca vorbesc in limba engleza?! Nu, deloc. Exact la fel si noi vorbim limba romana. Despre subiectul limbii niciodata in Moldova nu s-a vorbit competent. Da, eu sunt premierul R. Moldova, dar vorbesc limba romana. Faptul ca in Constitutie ea se numeste moldoveneasca e o chestie legata de conjunctura care a fost la momentul adoptarii documentului. Daca veti intreba vorbitorii de limba rusa din Chisinau ce limba vorbim, va vor spune - in romana", a spus Vlad Filat.

Unirea cu Romania, imposibila juridic

In interviul acordat publicatiei rusesti, la insistenta jurnalistului, Filat a vorbit si despre presupusa "Unire a R. Moldova cu Romania", spunand ca nu este decat o inventie a PCRM.

"Ideea unirii cu Romania este rezultatul propagandei comunistilor. Nu ascund ca suntem interesati in relatii normale cu Romania. Totodata, vom semna acordul de frontiera cu Romania cat mai curand. Moldova este o tara independenta, iar oamenii care locuiesc aici se simt cetateni ai acestei tari. Unirea nu este dorita de cetateni si ea nu este posibila din punct de vedere juridic", a opinat premierul moldovean.

Referindu-se la declaratiile lui Smirnov, care a afirmat ca isi doreste ca Transnistria sa devina parte a Federatiei Ruse, Filat a mentionat ca acest aspect trebuieste abordat altfel. "Smirnov a anuntat ca vrea in componenta Rusiei de mai multe ori si nu doresc sa comentez declaratiile acestuia. Noi vom vorbi cu oamenii - este nevoie de o alta abordare - reintregirea trebuie sa aiba loc intre oameni, nu doar intre politicieni. Noi vorbim despre pace, dar in regiune stau militari, armament, tancuri. Acest lucru este incorect, iar Rusia trebuie sa demonstreze cum in mod pacifist poate fi rezolvat acest conflict", a subliniat Filat.