Guvernul va ingheta salariile bugetare in 2010, economisind astfel 0,3% din PIB, va controla mai bine solicitarile ilegale de pensii de invaliditate si a celor anticipate (0,2% din PIB),va taia primele si plata orelor suplimentare (0,25% din PIB), va interzice transferul resurselor alocate pentru cheltuieli de capital la cheltuieli curente si va inlocui doar unul din 7 angajati care parasesc sistemul, se arata in scrisoarea de intentie a Romaniei catre FMI, publicata pe pagina de Internet a institutiei.

Astfel, pentru 2010, Guvernul s-a angajat in fata Fondului sa reduca din cheltuielile bugetare maxim posibil, mergandu-se pana la inghetarea salariilor, concomitent cu reducerea angajarilor noi si o restructurare a grilei de salarizare. Exista si exceptii – salariile mai mici de 705 lei, adica nivelul salariului minim din sistemul bugetar fixat pentru 2010.

De asemenea, Guvernul va elabora legislatia pentru intrarea in incapacitate de plata a autoritatilor locale si le va interzice acestora sa transfere sume de la cheltuieli de capital la cheltuieli curente, iar primariile care vor solicita fonduri suplimentare trebuie sa semneze programe de ajustare.

Pe segmentul bancar, partea buna a acestei intelegeri este ca termenul limita pana la care autoritatile romane trebuie sa imbunatateasca legislatia privind "bancile problema" este prelungit de la 31 noiembrie 2009 la 31 martie 2010

Companiile de stat trebuie sa prezinte Guvernului proiectele de bugete in 15 zile lucratoare dupa publicarea bugetului de stat, iar negocierile privind contractele colective de munca nu vor fi permise pana cand bugetul anual al societatii, inclusiv plafoanele pentru fondul de salarii, nu a fost aprobat

Pe partea de venituri, reevaluarea bazei de impozitare pentru impozitul pe proprietati si majorarea accizelor la tutun si combustibili, conform legislatiei, ar trebui sa aduca venituri suplimentare la bugetul de stat echivalente cu 0,3% din PIB in 2010.

In total, masurile ce privesc reducerea fondului de salarii vor aduce economii la bugetul de stat de 0,68% din PIB, respectiv 3,585 miliarde lei (putin sub un miliard de euro) conform anagajamenelor guvernului in fata FMI, prin "implementarea de norme standardizate pentru cheltuilile cu personalul si cu bunurile si serviciile, ce vor fi dezvoltate si aplicate in lunile care urmeaza la toate nivelurile guvernamentale si prin restructuarea a numeroase agentii de stat prin eliminarea acestora sau integrarea in ministere relevante".

Condediul fara plata de 10 zile, inclus in noul acord cu FMI

Pentru ultimul trimestru din acest an, guvernul s-a angajat in fata FMI, in noua scrisoare de intentie ce o modifica si o inlocuieste pe cea din primavara, sa ia unele masuri exceptionale pentru a reduce factura cheltuielilor de personal din sectorul public.

"Intre octombrie si decembrie 2009, toate cheltuielile de personal (inclusiv la autoritatile locale si entitatile autofinantate) vor fi reduse cu 15,5%, corespunzand unei scaderi a numarului de ore de lucru cu echivalentul a zece zile lucratoare (0,3% din PIB)", se spune in scrisoarea de intentie.

In prezent, aplicarea acestei masuri este blocata de o sesizare a Curtii Constitutionale de catre opozitie.

Ministrul finantelor, Gheorghe Pogea, a sugerat miercuri seara, intr-o emisiune la B1TV, ca o eventuala blocare a acestei masuri de catre Curtea Constitutionala ar putea atrage nevoia majorarii TVA. El a spus ca nu doreste majorarea TVA si i-a acuzat pe liberali ca prin sesizarea Curtii "mai adauga o bucata de plumb la picioarele acestei tari".

Sindicatele bugetarilor se opun, de asemenea, aplicarii acestei masuri.

Foarte pe scurt, daca aceasta intelegere nu este dusa la bun sfarsit, criza se va adanci in Romania. FMI e dispusa sa dea bani, cu conditia restructurarii la sange a sistemului bugetar. Daca dar Romania e in situatia in care, moarta de sete fiind, vrea sa se puna sub furtunul cu bani al FMI. Numai ca gestul, daca nu stii sa bei cu masura, ii poate fi fatal.

a