Premierul Emil Boc, interimar la Educatie, a anuntat marti decalarea grilei de sustinere a examenului de Bacalaureat pentru anul scolar 2009 - 2010, care va include, in premiera, evaluarea competentelor liceenilor la limba romana, limbi straine si informatica.

Probele au fost decalate fata de calendarul stabilit initial de ministerul condus de Ecaterina Andronescu, astfel incat "elevii sa nu fie luati prin surprindere", a precizat Emil Boc.

"Ideal era ca aceste probe sa fie sustinute si in aceasta toamna, cum probabil se va intampla anul viitor. Acum, insa, pentru ca s-a facut trecerea la sistemul axat pe competente, este necesar un interval de timp pentru pregatirea modelelor de subiecte, pentru afisarea lor pe site si pentru realizarea unor simulari, astfel incat copiii sa stie la ce sa se astepte", a explicat el.

Noul calendar al probelor pentru evaluarea competentelor

  • Proba I: 15 - 17 februarie 2010

Evaluarea competentelor lingvistice de comunicare orala in limba romana

  • Proba II: 19 - 29 aprilie 2010

Evaluarea competentelor digitale. Fiecare subiect cuprinde pana la 25 - 30 de intrebari, referitoare la functionarea computerelor si a fisierelor, utilizarea procesoarelor de texte, de calcul etc.

  • Proba III, 31 mai - 4 iunie 

Verificarea competentelor in limba moderna

Probele de evaluare a competentelor se vor finaliza cu obtinerea unui certificat, si nu a unei note. "Proba este trecuta indiferent de calificativ, dar fara aceasta proba nu se poate sustine examenul final din iunie", a avertizat Emil Boc.

Modelele, grilele si criteriile pentru acordarea nivelelor de competenta vor fi elaborate pana la 30 octombrie, urmand a fi afisate pe site, a adaugat el.