Presedintele Camerei de Comert, Industrie, Navigatie si Agricultura Constanta (CCINA), Mihai Daraban, a afirmat, luni, intr-o conferinta de presa, ca taxa pentru traversarea podului dintre Cernavoda si Fetesti incalca principiile concurentei, determinand o izolare a societatilor constantene, transmite NewsIn. Draban a precizat ca CCINA va face demersuri in acest sens la principalele institutii ale statului, nominalizand Presedintia, Guvernul si Parlamentul.

“Prin aceasta taxa, societati constantene sunt izolate de restul tarii, sau mai bine zis sunt puse in imposibilitatea de a concura in mod loial pe piata“, a declarat Mihai Draban.

Acesta a dat ca exemple societatile Argus si Dobrogea, mari producatori de ulei, respectiv produse de panificatie. “Sunt doua societati care au niste produse la desfacere care reprezinta vreo 20% din piata nationala. Pai, daca tu le iei taxa aceea exorbitanta la pod, deja le-ai bagat in off-side fata de concurenta lui”, a sustinut Daraban. O alta societate care are de suferit din cauza taxei este, in opinia sa, Carniprod Tulcea.

  • Taxa pentru traversarea podului peste Dunare, Fetesti-Cernavoda

Compania Nationala de Autostrazi si Drumuri Nationale din Romania (CNADNR) incaseaza, din luna august a acestui an, taxe de pana la 68 lei pentru vehiculele care traverseaza podul peste Dunare, Fetesti-Cernavoda. Proprietarii de autoturisme platesc pentru trecerea podului suma de 10 lei, iar cei de motociclete achita sapte lei. Soferii de microbuze si autovehicule, care au masa totala maxima autorizata sub 12 tone, platesc pentru o traversare a podului 35 de lei. Pentru autobuze, autocare si autovehicule cu masa totala maxima autorizata mai mare sau egala cu 12 tone si cu maximum trei axe (inclusiv), CNADNR a stabilit o taxa de 47 de lei. Cel mai mult achita soferii de camioane cu masa totala maxima autorizata mai mare sau egala cu 12 tone si cu minimum patru axe, respectiv 68 de lei pentru o trecere.