"Daca sindicatele vin, intr-o saptamana sau intr-o luna, cu o noua ierarhizare a grilelor salariale, care se incadreaza in banii pe care ii avem si o semneaza toti, sunt dispus sa o promovez", a declarat, luni, premierul Emil Boc, la iesirea de la intalnirea cu liderii sindicali. La randul lor, sindicalistii care s-au intalnit luni cu premierul si cu ministrul Finantelor, Gheorghe Pogea, care asigura si interimatul la Ministerul Muncii, au anuntat ca discutiile s-au incheiat fara niciun rezultat. Ei sunt hotarati sa mearga mai departe cu calendarul protestelor si ameninta chiar cu greva generala.

  • Sindicate: Protestele continua

"Nu s-a rezolvat nimic din problemele pe care noi le-am ridicat. Protestele vor continua. Vom stabili forme de lupta sindicale comune, ce pot culmina cu greva generala", au anuntat liderii de sindicat, la iesirea de la negocieri.

"De ce guvernantii au permis sa se ajunga aici?" au intrebat sindicalistii, care au afirmat ca ei vorbesc "in numele salariatilor care nu sunt de acord cu masurile abuzive ale Guvernului".

  • Emil Boc: Fara cele 10 zile de concediu fara plata, exista riscul punerii in pericol a platii salariilor si pensiilor

La randul sau, premierul Emil Boc a afirmat, la iesirea de la intalnirea cu liderii de sindicat, ca nu sunt probleme cu plata salariilor si a pensiilor, insa nu este dispus sa renunte la cele 10 zile de concediu fara plata pentru bugetari, deoarece "exista riscul punerii in pericol a platii pensiilor si salariilor", potrivit NewsIn.

Primul ministru a tinut sa sublinieze ca aplicarea prevederii privind cele zece zile de concediu fara plata nu va afecta modul de calcul la stabilirea salariilor pe 2010 si nici pensiile si vechimea in munca.

Emil Boc s-a aratat dispus sa promoveze o noua forma a Legii unitare de salarizare propusa de sindicalisti daca acestia se pun de acord si semneaza o noua ierarhizare a grilelor in limita fondurilor bugetare: "Le-am propus ca, daca ei intr-o saptamâna sau o luna vin cu o noua ierarhizare a grilelor, insa sa se incadreze in banii pe care ii avem, si o semneaza , eu sunt dispus sa o promovez".

Premierul a spus din nou ca salariile bugetarilor nu se vor reduce odata cu aplicarea Legii salarizarii, negand totodata informatia ca veniturile profesorilor ar urma sa scada cu 40%.

Premierul Emil Boc a mai declarat ca o comisie special infiintata va discuta cu sindicatele, pana la sfarsitul lunii iunie, pentru imbunatatirea Legii salarizarii unice.

El a facut si un apel la responsabilitate, cerand sindicatelor sa fie constiente de situatia economica si spunand ca nu exista "resurse financiare ascunse pe care Guvernul sa nu le puna la dispozitie".

La randul sau, seful statului a afirmat, luni, la un forum pe teme economice, ca, atata timp cat "nemultumeste in mod egal pe toata lumea", legea salarizarii unitare "este echitabila".

  • Pogea: Procesele de reforma nu sunt intotdeauna masuri populare

"Invitatia pe care am adresat-o sindicatelor este sa tina cont de aceasta situatie de criza.

Intalnirea de astazi a vrut sa arate deschiderea noastra spre dialog. Orice masura pe care o luam trebuie sa tina cont si de ceea ce se intampla in sectorul privat, nu putem fi decuplati de acest sector, ai carui salariati au fost cei mai afectati de criza. Fac apel la toti cei care lucreaza in sectorul public sa gasim un echilibru", a afirmat ministrul Finantelor si Muncii, Gheorghe Pogea, la finalul discutiilor cu sindicalistii.

Pogea a mai adaugat ca "Cheltuielile de functionare a statului sunt nepermis de mari", dezvaluind ca "O treime din taxele colectate de stat merge la plata bugetarilor."

"Este un mare avantaj pentru Romania sa mentina acordul de finantare cu FMI. Pachetul de finantare externa a asigurat stabilitatea macroeconomica. Guvernul poate plati pensiile, salariile si banii de investitii, exista resursele necesare. Cele 10 zile de concediu fara plata reprezinta o masura preferabila desfiintarii sau reducerii locurilor de munca. Pentru 2010, veniturile raportate la anul 2009 nu vor fi mai mici", a incheiat ministrul Finantelor.