Norvegia este din nou in fruntea clasamentului anual in ceea ce priveste Indicele Dezvoltarii Umane, document publicat luni de catre Programul Natiunilor Unite pentru Dezvoltare si care cuprinde 182 de tari membre ONU. Romania este pe locul 63 in lume din 182 de tari (in coborare cu o pozitie fata de 2008).

Prima clasata, Norvegia, a devansat Australia, Islanda si Canada in clasamentul stabilit potrivit datelor din 2007, adica inainte de izbucnirea crizei economice si financiare globale, scrie AFP.

Potrivit organizatiei, actuala criza "ar urma sa aiba repercusiuni masive asupra dezvoltarii umane in numeroase tari ale lumii".

Anumite state foarte bine clasate pana acum, precum Islansa si Irlanda, sunt acum printre cele mai atinse de recesiunea mondiala.

Indicele Dezvoltarii umane ia in considerare speranta de viata la nastere, procentul de alfabetizare a populatiei si PIB-ul pe cap de locuitor.

Cea mai slab cotata tara este Nigeria, iar pe penultimul loc este Afganistan.

In randul primelor zece tari clasate sunt putine modificari fata de anul trecut. Franta a urcat pe locul 8 de pe 11, iar Luxemburgul paraseste plutonul primelor 10.

China a avut cele mai mari progrese, urcand sapte locuri pana pe pozitia 92, in timp ce Jamaica a avut cea mai mare cadere, opt pozitii pana pe locul 100.

AIta primele zece clasate:

1) Norvegia

2) Australia

3) Islanda

4) Canada

5) Irlanda

6) Olanda

7) Suedia

8) Franta

9) Elvetia

10) Japonia