Guvernul a dat unda verde Casei Nationale de Asigurari de Sanatate sa contracteze in acest an, servicii medicale si medicamente in valoare de 2,8 miliarde de lei, pentru functionarea sistemului sanitar care, in prezent, intampina probleme de finantare, a anuntat premierul Emil Boc. Pentru aceasta suma, decontarea va putea fi facuta in 2010.

“Am adoptat o ordonanta de urgenta prin care am abilitat Casa Nationala de Asigurari de Sanatate si casele de asigurari de sanatate sa contracteze suplimentar in anul 2009 servicii medicale in limitele sumei de 2.800 milioane de lei, astfel incat, pana la sfarsitul anului sa fie asigurate toate resursele financiare pentru serviciile medicale si pentru medicamente. Sper ca pe calea acestei decizii, de utilizare a creditului de angajament, sa rezolvam aceasta problema care a aparut in domeniul sistemului sanitar” a anuntat premierul Emil Boc.

Guvernul a mai adoptat si o Hotarare pentru modificarea Contractului-cadru privind acordarea asistentei medicale. Potrivit acestui act normativ se majoreaza termenul de plata a medicamentelor cu si fara contributie personala la 180 de zile, respectiv 90 de zile pentru medicamentele din programele nationale de sanatate, astfel incat plata acestora sa se poata face in 2010.

Masurile au fost luate dupa ce salariatii din sistemul sanitar au amenintat cu proteste, un motiv fiind si finantarea necorespunzatoare a spitalelor.

Problemele sistemului medical romanesc sunt confirmate in cel mai mai recent studiu european dedicat sistemelor medicale din 33 de tari europene care au fost luate in calcul. Dupa Bulgaria, sistemul medical romanesc a fost vazut drept cel mai slab. Indexul Euro Health Consumer Index 2009 se afla la cea de-a cincea editie, fiind realizat de Health Power House, o organizatie cu sediul la Bruxelles care lucreaza cu suportul Comisiei Europene inca de la prima editie, din 2005.