NATO sustine eforturile Chisinaului in vederea retragerii armatei ruse de pe teritoriul Republicii Moldova, a declarat miercuri, in cadrul unei conferinte video Robert Simmons, adjunctul asistentului Secretarului General al NATO, citat de Jurnalul de Chisinau.

Potrivit acestuia, daca va fi vointa politica necesara si consecventa la Chisinau, NATO este gata sa-si manifeste sprijinul.

Oficialul NATO a declarat ca organizatia sprijina negocierile in formatul 5+2 in vederea reglementarii conflictului transnistrean si a sugerat evitarea negocierilor bilaterale cu Federatia Rusa.

El a accentuat si respectul NATO pentru neutralitatea Republicii Moldova.

Referindu-se la implementarea Planului Individual de Actiuni al Parteneriatului (IPAP) Republica Moldova – NATO, Simmons a apreciat pozitiv actiunile desfasurate in primul an, mentionand insa ca au scazut din intensitate in anul curent, probabil din cauza campaniilor electorale. Totusi, Robert Simmons si-a exprimat speranta in privinta semnarii unui plan mai ambitios in viitor.

Rusia si-a asumat la summitul OSCE de la Istanbul din 1999 obligatia de a-si evacua armamentul si trupele de pe teritoriul Republicii Moldova pana la finele anului 2002. Dar aceste garantii nu au fost respectate. Potrivit unor date, in arsenalul situat langa localitatea Colbasna, din stanga Nistrului, ar fi depozitate intre 20.000 si 40.000 tone de arme si munitii.