"De ce ati venit sa protestati aici, ca oricum iesim de guvernare?" Este mesajul cu care purtatorul de cuvant al social-democratilor, Bogdan Niculescu Duvaz, i-a "salutat" miercuri dimineata pe sindicalistii care au pichetat sediul PSD, dupa ce acestia l-au huiduit pe liderul partidului, Mircea Geoana, transmite Mediafax. Aproximativ 100 de sindicalisti, membri ai Aliantei Bugetarilor, au protestat miercuri in fata sediilor PSD si PD-L, nemultumiti de legea salarizarii unitare.

Presedintele executiv al federatiei "Spiru Haret", Marius Nistor, a declarat ca liderii social-democrati "au batut palma cu PD-L si acum pozeaza in Fecioara Maria". Tot miercuri dimineata, de la sediul partidului a iesit si presedintele Mircea Geoana, fara niciun mesaj pentru sindicalisti. Intrebat ulterior de jurnalisti despre acest protest, Geoana a declarat ca PSD isi mentine pozitia in ceea ce priveste necesitatea modificarii, in urmatoarele sase luni, a legii salarizarii unice, pentru a fi acceptata si de catre bugetari.

Aurel Cornea, liderul FSLI: Luni va fi prima greva generala a bugetarilor, in ultimii 80 de ani

"Luni va fi greva generala. Pentru prima data in ultimii 80 de ani avem de-a face cu o greva generala in sistemul bugetar romanesc". Anuntul vine de la presedintele Federatiei Sindicatelor Libere din Invatamant, Aurel Cornea, dupa incheierea discutiilor cu ministrul Muncii, Marian Sarbu. "Aroganta PD-L s-a vazut si din faptul ca nu catadicsit nici macar sa trimita un reprezentant sa vorbeasca cu noi. Ne surprinde aceasta pozitie, mai ales ca in campanie s-au aratat foarte deschisi la dialog cu noi", a avertizat Aurel Cornea.

De cealalta parte, ministrul social-democrat al Muncii Marian Sarbu a declarat la finalul negocierilor ca "dialogul continua". "In cazul unei greve generale, chiar legea prevede ca acest dialog sa continue. Sper sa nu fie o miscare de amploare care sa duca la impiedicarea discutiilor", a precizat Sarbu.

Pe 5 octombrie, mai multe sindicate au anuntat ca vor declansa greva generala, timp de o zi, urmata de un miting de amploare organizat pe 7 octombrie, la care vor participa profesori, medici si functionari publici.

Potrivit Radio Romania Actualitati, Federatia "Spiru Haret" a decis sa-si retraga semnatura de pe strategia pentru educatie, document semnat la Palatul Cotroceni. Tot in semn de protest, profesorii afiliati la "Spiru Haret" si cei de la Federatia Sindicatelor Libere din invatamant refuza sa mai treaca in catalog notele elevilor. Ministerul Educatiei a avertizat ca refuzul profesorilor inseamna nerespectarea regulamentului scolar.