Timisoara este orasul care gazduieste primul centru de tranzit in regim de urgenta pentru refugiati. Are o capacitate de 200 de locuri si este o halta pentru refugiatii care trebuie sa fie gazduiti intr-un loc singur pana ajung in tara de destinatie finala. In acest moment sunt 85 de refugiati, cel mai tanar nascandu-se chiar in centru, pe 3 septembrie. Secretarul de stat in MAE Bogdan Aurescu lanseaza marti la Geneva, la sesiunea anuala a Inaltului Comisariat pentru Refugiati al ONU, un volum de prezentare a centrului si va vorbi despre experienta Romaniei in domeniu.

In 1999, Romania a primit 4.000 de refugiati din Bosnia si Hertegovina si Croatia, care au fost gazduiti la Timisoara, pana au fost transferati in alte tari. Mai apoi, in 2005 si 2006, Romania a permis Inaltului Comisariat ONU pentru Refugiati (UNCHR) sa transfere peste 400 de uzbeci din Karghistan. In baza acestor experiente, in momentul in care s-a pus problema, la nivel international, a unui centru de tranzit pentru refugiati, Romania si-a aratat disponibilitatea de a deschide un astfel de centru. Ea a fost sprijinita de statele de destinatie ale refugiatilor - SUA, Suedia, Olanda - care acorda si finantare. UNCHR finanteaza acest centru, din donatiile statelor de destinatie, iar pentru 2009 a fost bugetat la 1,4 milioane de dolari.

"Pentru Romania este o sansa deosebita de a fi deschizator de drumuri, creator de modele intr-un domeniu umanitar extrem de sensibil pe plan international. Decizia de a gazdui centrul a fost luata pentru ca era extrem de necesar ca refugiati a caror viata este in pericol in asteptarea procedurilor de relocare finala sa fie pusi la adapost. Pe de alta parte, decizia a reprezentat si valorificarea unei nise de oportunitate pe plan international, plecand si de la expertiza deja acumulata de Romania", a spus Bogdan Aurescu pentru HotNews.ro, inainte de plecare la Geneva, unde urmeaza sa prezinte experienta Romaniei in domeniu.

In Timisoara pot fi gazduite 200 de persoane, care, din motive de securitate, nu pot ramane in prima tara de azil pana la incheierea formalitatilor pentru noua viata pe care urmeaza sa o inceapa intr-un alt stat. In acest moment, in centru sunt 85 de persoane, cea mai tanara dintre ele fiind un baietel nascut chiar in Centru pe 3 septembrie 2009. Deschiderea oficiala a Centrului a avut loc in martie 2009.

"Am vizitat Centrul in 19 iunie 2009, cu ocazia Zilei Internationale a Refugiatilor. (...) Am fost impresionat atat de modul de organizare a centrului, de dedicatia angajatilor care lucreaza acolo si de implicarea ONG-ului partener in implementarea proiectului, Generatie Tanara, cat mai ales de istoriile personale, extrem de umane si sensibile ale celor din centru", povesteste Aurescu.

"Am stat de vorba cu un grup de refugiati din Eritreea care tocmai sosisera din Somaliland, prima tara de azil, unde insa erau in pericol. Asa ca a trebuit sa plece la Timisoara. Am vorbit cu un grup de copii care urmau sa plece curand spre Statele Unite, am vorbit cu femei palestiniene. Povestile lor sunt unice, extrem de emotionante, dar elementul comun este ca ei acum sunt in siguranta", a mai spus secretarul de stat in MAE.

Datorita experientei sale si pionieratului in domeniu, Romania a fost invitata sa prezinte, alaturi de Inaltul Comisar al ONU pentru refugiati, proiectul de la Timisoara. Bogdan Aurescu va lansa marti la Geneva si un volum de prezentare a centrului, realizat de Guvernul roman, in colaborare cu UNCHR si Organizatia Internationala pentru Migratie.

Centrul de la Timisoara este unic in lume, insa povestea sa de succes a determinat UNCHR sa exprime intentia de a infiinta pe acelasi model alte centre in Europa, Africa si Asia. Chiar si la nivel UE aceasta initiativa a avut ecou, iar atunci cand se vorbeste despre infiintarea unui program comun de relocare la nivelul UE, Romania este singura tara mentionata in acest sens.