O alta cladire demolata
O alta cladire demolata
Foto: HotNews.ro

In Bucuresti exista zeci, poate chiar sute de cazuri, in care imobile de patrimoniu au fost demolate prin diferite siretlicuri. Mai multi arhitecti si urbanisti au documentat catvea zeci de cazuri si le-au prezentat intr-o lucrare. Ordinul Arhitectilor din Romania si Ministerul Culturii, Cultelor si Patrimoniului National a lansat "Cartea neagra. Distrugerea patrimoniului arhitectural si urbanistic din Romania". O noua fila a acestei carti negre se scrie in aceste zile pe strada Aviator Stefan Sanatescu, unde un imobil de patrimoniu este demolat, prin simpla schimabare a unei culori dintr-un document oficial.

  • Vezi in articol imagini cu arhitectura pierduta definitiv de Bucuresti

Prima editie a "Cartii negre: Distrugerea patrimoniului arhitectural si urbanistic din Romania" este dedicata distrugerii monumentelor istorice din Capitala. Cele 120 de pagini ale cartii sunt prezentate cateva zeci de exemple cum imobile sau zone istorice au fost distruse de constructii haotice si uneori ilegale.

"Este o initiativa a OAR care dorim sa fie continuata si in alte orase. Sunt sigur ca si in alte orase din tara se intampla ceea ce se intampla in Bucuresti", a declarat Serban Sturdza presedintle Ordinului Arhitectilor din Romania. Albumul care se doreste a fi o cronica, pe cat posibil exhaustiva, a pierderilor de valori culturale prezinta imaginea cladirilor in starea lor naturala si alaturat imaginea lor in tipul sau dupa demolare.

Vezi mai jos o selectie cu imaginea cladirilor istorice demolate

Descarca aici "Cartea neagra. Distrugerea patrimoniului arhitectural si urbanistic din Romania".

O alta fila a Catii Negre se scrie in aceste zile in zona piata Domenii. O casa de strada Aviator Stefan Sanatescu nr. 37, imobil de mare valoare arhitecturala din perioada interbelica, situat in zona protejata Domenii, este in aceste zile demolat. Vecinii imobilului au sesizat in mai multe randuri autoritatile ca demolarea este ilegala, deoarece casa este trecuta pe lista imobilelor protejate. Cu toate acestea, proprietarii au reusit sa obtina o atorizatie de demolare de la Primaria Sectorului 1.

Casa care a apartinut lui Dan Amedeo Lazarescu in curs de demolare

Alexandru Skultéty locuieste vis-a-vis de imobilul care a apartinut fostului politician Dan Amedeo Lazarescu, tatal vitreg al liderului PNL Calin Popescu Tariceanu. "Noi am sesizat Primaria inca din 2006 ca acest imobil este o bijuterie arhitectonica si ca el nu trebuie demolat. Primarul Chiliman ne-a asigurat ca nu va fi demolat si iata ca de cateva zile au inceput demolarea", explica Alexandru Skultéty.

Pe site-ul Primariei Capitalei exista chiar si un Plan Urbanistic Zonal in care imobilul este trecut pe lista celor care nu pot fi demolate. Si totusi, cum s-a obtinut autorizatia de demolare? Alexandru Skultéty a facut cateva investigatii si sustine ca ca in actele care stau la baza autorizatiei de demolare este prezentat un alt Plan Urbanistic Zonal decat cel oficial in care cladirea in cauza este trecuta pe lista imobilelor care pot fi demolate.

In Planul Urbanistic Zonal al zonei protejate Domenii, cladirile sunt semnalizate cu cate o culoare: galben inseamna ca imobilul nu poate fi demolat, gri ca imobilul poate fi demolat. In mod misterios, imobilul de la nr 37 de pe Aviator Stefan Sanatescu a trecut de la galben la gri. Expertii care au realizat documentatia si PUZ-ul pentru acea zona au explicat pentru HotNews.ro ca in documentul lor acea cladire nu putea fi demolata si era semnalata cu culoarea galben.

NOTA: Fotografiile prezentate apartin Ordinului Arhitectilor din Romania si au fost preluate cu acordul institutiei. Mai multe detalii despre Cartea neagra. Distrugerea patrimoniului arhitectural si urbanistic din Romania puteti gasi si pe site-uldistrugeri.ro