Judecatorii vor continua protestul cel putin pana la stabilirea unei forme incipiente a Pactului pe Justitie, a declarat, miercuri, pentru Mediafax, presedintele interimar al Inaltei Curti de Casatie si Justitie, Lidia Barbulescu.

Referitor la decizia de miercuri a Inaltei Curti, care a stabilit ca magistratii continua protestul, dar vor participa la tragerea la sorti pentru constituirea Biroului Electoral Central, Lidia Barbulescu a declarat:

  • "Intrucat pe 28 septembrie va intra in vigoare hotararea de guvern care stabileste data alegerilor, Adunarea Generala a ICCJ a stabilit ca, in condiţiile legii prezente, este obligaţia sa de a proceda in trei zile la tragerea la sorţi pentru costituirea Biroului Electoral Central. Aceasta nu contrazice susţinerea CSM, dar nici a celorlalţi judecatori ca, prin reglementare legala, judecatorii trebuie sa fie degrevaţi de aceste atribuţii non judiciare".

Hotararea Guvernului 985/2009 stabileste ca 22 noiembrie 2009 este data alegerilor prezidentiale.

Peste 6.000 de magistrati si-au incetat activitatea in ultimele 3 saptamani, nemultumiti de legea unica de salarizare pentru care Executivul si-a asumat raspunderea in fata Parlamentului.

In timpul celor peste trei saptamani de greva din justitie, termenele de judecata in zeci de mii de dosare au fost amanate.