Inalta Curte de Casatie si Justitie a decis, miercuri, sa faca o prima concesie de la inceputul protestului din justitie, anunta portalul StiriJuridice.ro: magistratii vor participa la tragerea la sorti pentru constituirea Biroului Electoral Central.

Tragerea la sorti pentru desemnarea judecatorilor care vor face parte din Biroul Electoral Central ar urma sa aiba loc saptamana viitoare.

"Protestul magistratilor Inaltei Curti nu va aduce atingere valorilor fundamentale ale statului de drept, printre care se numara si dreptul la alegeri libere. In privinta participarii la tragerea la sorti in vederea constituirii Biroului Electoral Central, desi in cadrul Adunarii generale a judecatorilor instantei supreme, nu s-a luat nici o masura, s-a lansat deja ideea ca alegerile vor fi sabotate", se arata intr-un comunicat al ICCJ.

"Pentru ca actiunile de protest ale magistratilor au urmarit respectarea principiului separatiei si echilibrului puterilor in stat si pentru ca suntem constienti ca se incearca politizarea acestei actiuni in legatura cu neparticiparea la constituirea Biroului Electoral Central, aducem la cunostinta publicului ca judecatorii Inaltei Curti vor participa la tragerea la sorti in vederea constituirii acestui birou, conform legii, desi sustinem in continuare ideea degrevarii magistratilor de activitatile extrajudiciare", anunta ICCJ.

Peste 6.000 de magistrati si-au incetat activitatea in ultimele 3 saptamani, nemultumiti de legea unica de salarizare pentru care Executivul si-a asumat raspunderea in fata Parlamentului.

In timpul celor peste trei saptamani de greva din justitie, termenele de judecata in zeci de mii de dosare au fost amanate.