Presedintele Traian Basescu propune o verificare a sistemului de protectie sociala. Seful statului a explicat marti ca exista sute de mii de oameni care beneficiaza de pensii de invaliditate pentru ca au oferit "unor medici generosi" "ori un pachet de tigari, ori o sticla de whiskey".

Declaratiile au fost facute cu ocazia lansarii Raportului Comisiei prezidentiale pentru analiza riscurilor sociale si demografice.

"Din raport rezulta clar, si este aproape o somatie adresata clasei politice, ca si-a concentrat deciziile in acordarea asistentei sociale preponderent pe momente electorale si in mod deosebit categoriilor care pot aduce voturi, ori acest lucru este spus nu de un politician, nu de un om care are ceva cu clasa politica, ci de niste specialisti care au facut-o neutru, sec si cu realitatile in fata. Acesta este unul din motivele fundamentale ale esecului eficientei sistemului de protectie sociala in tara noastra", a subliniat seful statului, citat de NewsIn.

De asemenea, presedintele a aratat spre sutele de mii de cazuri de pensii de invaliditate care ar fi obtinute prin fraudarea sistemului de protectie sociala, un alt factor care a dus la esecul sistemului social din Romania.

"Responsabilitatea consistenta apartine fraudarii sistemului de protectie sociala prin acele sute de mii de pensionari pe caz de invaliditate pentru ca si-au scos amigdalitele, apendicita, si au dat de foarte generosi medici care, pe de o parte spun ca au salariile mici, iar pe de alta parte, cu semnatura lor si pentru o traista de porumb, trimit in sistemul de pensii oameni care pot fi utili economiei. Sunt cateva sute de mii de oameni care beneficiaza de pensii de invaliditate in mod nemeritat, iar resursa este luata de la cei care au nevoie de ea si este data unora care au dat ori un pachet de tigari, ori o sticla de whiskey", a spus presedintele.

Seful statului a aratat ca aceste realitati de care toata lumea este constienta trebuie luate in seama si trebuie procedat cat mai rapid la verificarea tuturor pensionarilor pe caz de invaliditate. "Cred ca un proces rapid de verificare a celor care si-au dobandit aceasta calitate in ultimii ani si mai ales in zone in care densitatea este uriasa trebuie declansat. Cu medici adusi din alta parte, nu cu aceiasi medici, dar acest proces trebuie facut pentru ca sistemul de asistenta sociala este grosolan fraudat", a conchis Basescu.