O comisie prezidentiala propune legalizarea prostitutiei si a consumului de droguri. "Legalizarea sexului comercial (nu si a intermediarilor de servicii sexuale) ar fi o posibilitate de control a bolilor cu transmitere sexuala. (...) Dezincriminarea consumului de droguri (nu a traficului!) pentru a aduce la „suprafata” consumatorii", se arata in raportul prezentat la Cotroceni de Comisia prezidentiala pentru analiza riscurilor sociale si demografice din Romania.

Sinteza raportului poate fi descarcata din atasament, iartextul integral al raportului poate fi accesat de aici.

Iata cateva fragmenete din raportul postat pe site-ul administratiei prezidentiale:

  • Legalizarea sexului comercial (nu si a intermediarilor de servicii sexuale) ar fi o posibilitate de control a bolilor cu transmitere sexuala. Impunerea unei astfel de masuri in absenta unei analize bazate pe experienta altor state si in functie de particularitatile Romaniei ar putea genera totusi efec­te nedorite.
  • Infiintarea de servicii si centre de specialitate prin intermediul carora fe­meile care practica sexul comercial sa poata beneficia pe langa ser­viciile de asistenta (medicala, sociala, psihologica) si de prezervative oferite gratis ar ameliora insa situatia acestora.
  • Dezincriminarea consumului de droguri (nu a traficului!) pentru a aduce la „suprafata” consumatorii. Recent s-au deschis in multe orase ale tarii (Brasov, Bacau, Galati, Hunedoara, Braila, Iasi, Bucuresti) magazine care vand produse etnobotanice ce au acelasi efect ca drogurile ilegale usoare si efectele lor sociale nu par a fi vizibile.
  • Consumul de droguri trebuie descurajat, dar cu diferentele de rigoare intre drogurile usoare si drogurile tari, in special cele injectabile precum heroina care au efecte negative devastatoare.
  • Incriminarea consumului produce efecte secundare grave precum refolosirea seringilor care conduce la transmiterea unor boli grave.

Marian Preda: Exista pericolul raspandirii a unor maladii grave

Presedintele Comisiei, Marian Preda, a explicat, la Realitatea TV, ca o mare parte dintre grupurile de persoane care practica prostitutia si isi injecteaza droguri se suprapun social.

"Foarte multe persoane practica prostitutia pentru a obtine bani de droguri", a spus el, adaugand ca exista pericolul raspandirii a unor maladii grave.

"Daca discutati cu consumatori de droguri si practicanti ai prostitutiei, cei mai multi au TBC si boli cu transmitere sexuala", a continuat prof. Marian Preda, care a adaugat ca, in Ucraina, spre exemplu, marea parte a persoanelor care isi injecteaza droguri sunt si seropozitive.

In plus, "clientii persoanelor care practica prostitutia sunt oameni casatoriti, cu familii, si care pot crea probleme unor oameni nevinovati".

El a precizat ca raportul a fost creat de specialisti in diverse domenii, niciunul nefiind membru de partid, care admit ca pot exista "efecte perverse si orice propunere trebuie analizata atent".

Raportul intitulat "Riscuri si inechitati sociale in Romania" a fost prezentat de Comisia prezidentiala pentru analiza riscurilor sociale si demografice, marti, la Palatul Cotroceni, informeaza NewsIn. Documentul a fost discutat in prezenta presedintelui Traian Basescu, a premierului Emil Boc, a ministrilor Ecaterina Andronescu, Marian Sarbu, Gheorghe Pogea si Ion Bazac, precum si a reprezentantilor sindicatelor si patronatelor si a societatii civile. Presedintele Comisiei este prof.univ.dr. Marian Preda, decan al Facultatii de Sociologie si Asistenta Sociala de la Universitatea Bucuresti.