"Este clar ca sectorul bugetar va trebui in urmatoarea perioada, cinci sau sase ani, sa se restructureze. Cum sectorul economic a pierdut 3 milioane de locuri de munca prin restructurare in ultimii zece ani, cele 300 de mii de locuri de care se discuta pentru restructurarea si eficientizarea sectorului bugetar nu inseamna o pierdere", a declarat liderul Cartel Alfa, Bogdan Hossu, la Discutia de luni, realizata de Dan Tapalaga si difuzata de HotNews.ro si RFI. Hossu sustine ca unele partide sunt interesate sa dezbine miscarea sindicala si admite ca altele manipuleaza protestele sindicatelor.

Asculta emisiunea "Discutia de luni"

Descarca emisiunea in format MP3

Liderul Cartel Alfa a sustinut si in timpul discutiei online cu cititorii HotNews.ro ca disponibilizarile in sectorul bugetar sunt inevitabile:"Sectorul bugetar actual nu poate scapa de o restructurare evident si prin reducerea numarului de personal. Umflarea numarului de posturi s-a facut in principal datorita necesitatilor de satisfacere a cererilor clasei politice aflate la guvernare. Cum din sectorul economic s-a facut o restructurare de 3 milioane de locuri de munca, restructurarea de pana la 300 de mii de persoane pe sase ani de zile din sectorul bugetar este o necesitate care va trebui sa fie acompaniata de un program social adecvat."

Hossu, unul dintre putinii lideri sindicali care se declara de acord cu disponibilizarile din sectorul bugetar, a mai declarat la Discutia de Luni ca Guvernul a intocmit legea salarizarii unice fara sa aiba o baza de date cu functiile tuturor bugetarilor din Romania, cu informatii despre pregatirea si salarizarea lor, cu numarul total de personal.

"Drept care este dificil de facut o politica salariala, de unificat si simplificat functii in sectorul bugetar. Este facuta cu greu o baza de date la nivelul central, dar nu reprezinta decat 300 de mii de lucratori. Sper ca Guvernul in 30 de zile s-o aiba sa se poata lucra cu ea si sa se corecteze disfunctionalitatile pe orizontala", a mai spus liderul Cartel Alfa.

Hossu: Partidele doresc destabilizarea miscarii sindicale

Hossu sustine ca greva anuntata de Alianta Bugetarilor pe data de 5 octombrie are tenta politica, pentru ca e mult prea tarziu si ca nu se mai poate face nimic in privinta legii unice de salarizare. Hossu mai spune ca separarea actiunilor sindicalistilor din sectorul bugetar de cei din sectorul economic va crea impresia unei dezbinari: "Interesul partidelor este de a crea o destabilizare a miscarii sindicale. 5 octombrie nu mai reprezinta decat o zi cu tenta politica, pentru ca va avea impact mai mult pentru alegerile prezidentiale, care se vor lansa deja, desi oficial campania va incepe pe 22 octombrie."

Liderul Cartel Alfa n-a precizat daca PDL sau PSD ar fi interesate sa dezbine miscarea sindicala, insa a admis ca unele actiuni greviste ar putea fi stimulate de PSD, care are o alianta politica cu CNSRL-Fratia. Fosti lideri sindicali de la CNSRL Fratia au ajuns in Parlament candidand pe listele PSD. Deputata Maria Eugenia Barna este si vicepresedinte CNSRL, printre cei 11 vicepresedinti numarandu-se si alti fosti parlamentari PSD.

"Daca faceti apropos la alianta PSD CNSRL- Fratia, noi regretem profund ca, in legea sindicala, coabitarea functiilor sindicale cu functiile politice nu a fost transata", a spus Hossu. Liderul Cartel Alfa sustine ca toate confederatiile sindicale vor discuta marti o posibila actiune comuna.

Mai multe federatii sindicale s-au constituit, joi, intr-o alianta a bugetarilor si au anuntat ca vor picheta sediului Parlamentului in 15 septembrie si vor face o greva generala de o zi, in 5 octombrie. Ei nu sunt de acord cu legea unica de salarizare, cu disponibilizarile in sectorul bugetar si cu cele zece zile de concediu fara plata.

Presedintele CNSLR Fratia, Marius Petcu, a mai spus ca daca Guvernul isi mentine decizia de asumare a raspunderii pe cele trei legi, urmatorul pas va fi greva generala la care sindicalistii din sistemul bugetar nu renunta. Federatia Sanitas intentioneaza sa organizeze un miting in Capitala cu participarea a peste 10.000 de oameni, insa o decizie finala va fi luata in functie de votul din Parlament.