Pozitia sindicalistilor privind greva generala din 5 octombrie s-a nuantat usor in urma discutiilor purtate sambata la Palatul Victoria cu reprezentantii Guvernului, in conditiile in care liderii sindicali au obtinut o concesie importanta: Legea privind salarizarea unica poate fi amendata pana in data de 30 iunie 2010, pentru a se elimina disfunctionalitatile reclamate de reprezentantii bugetarilor.Guvernul isi mentine decizia privind asumarea raspunderii Guvernului in data de marti, 15 septembrie.

Atat Mihai Petcu, presedintele CNSLR Fratia, a declarat ca discutiile de sambata sunt un pas pozitiv si va discuta luni cu membrii de sindicat pentru a stabili daca se mentine greva generala anuntata de Alianta bugetarilor.

Bogdan Hossu, liderul Cartel Alfa, a afirmat ca, daca guvernul va pune in practica cele convenite astazi, "nu vor mai exista motive de conflicte pe termen scurt".

In schimb, Aurel Cornea, presedintele FSLI, a afirmat ca "din punctul meu de vedere, probabil ca aceasta greva generala de o zi se va mentine".

Concret, premierul Emil Boc a propus infiintarea unei comisii interministeriale, din care vor face parte si reprezentantii sindicalistilor, pentru a corecta actualele deficiente ale legii, pana in data de 30 iunie 2010. In plus, Executivul va opera duminica unele modificari in legea salarizarii unice, reclamate de sindicate.

"Premierul Boc a considerat ca guvernul a fost flexibil si a solicitat explicit presedintilor confederatiilor sindicale sa-i convinga pe membrii Aliantei bugetarilor sa renunte" la greva generala, a spus Mihai Petcu.

El a afirmat ca primul ministru a propus chiar, daca sindicatele renunta la greva, semnarea unui pact de stabilitate sociala. Petcu a precizat ca acorda 50% sanse de reusita acestor propuneri.

Liderul Cartel Alfa, Bogdan Hossu, a afirmat ca pichetarea stabilita de sindicalisti pentru ziua de marti va avea loc, deoarece "avem inca reticente daca guvernul isi va asuma maine sau poimaine toate cele convenite".

Cerintele membrilor Cartel Alfa se refera in prezent, in principal, la garantarea platiii efective a salariilor, fara reduceri, si la acordarea termenului de 30 iunie 2010 pentru ajustarea Legii salarizarii unice.

"Speram ca daca vor fi aceptate nu vor mai exista motive de conflicte pe termen scurt", a spus el, adaugand ca "daca nu ajungem la un pact de ocupare care sa duca la o relansare economica evident vor exista in continuare conflicte sociale multiple".

Aurel Cornea, presedintele FSLI, a caracterizat discutiile de sambata drept "un pas mic inainte".

Greva generala anuntata de Alianta Bugetarilor va fi discutata din nou intre membrii miscarii, a spus Cornea, adaugand insa ca, "din punctul meu de vedere, probabil ca aceasta greva generala de o zi se va mentine".

Printre problemele enuntate de liderul sindical se numara "disponibilizarile care au loc in continuare si care, potrivit lui Cornea, se vor ridica, pana in 2015, la 350.000 de salariati, dar si cele zece zile de concediu fara plata cerute de Guvern.

Reprezentantii Executivului s-au intalnit sambata, la Palatul Victoria, pentru o noua runda de negocieri cu sindicalistii pe marginea Legii salarizarii unice, inainte de aprobarea formei definitive a acesteia in sedinta de guvern de duminica.

UPDATE Emil Boc isi mentine decizia de asumare a raspunderii la termen

Premierul Emil Boc isi mentine decizia de asumare a raspunderii Guvernului la termen, fara amanari, iar Guvernul are disponibilitatea de a discuta in urmatoarele noua luni despre modificarea legii de salarizare, considerand astfel ca sunt indeplinite conditiile pentru renuntarea la greva, a declarat purtatorul de cuvant al Guvernului, Ioana Muntean, citat de Mediafax.

"Primul-ministru isi mentine decizia de asumare a raspunderii in fata Parlamentului la termenele stabilite, fara niciun fel de amanare. Guvernul isi mentine angajamentul legislativ din legea salarizarii unitare, potrivit caruia realizarea trecerii de la actualul sistem de salarizare la noul sistem se realizeaza etapizat, astfel incat in perioada de implementare nicio persoana sa nu inregistreze o diminuare a salariului brut de care beneficiaza", a afirmat Ioana Muntean.

Potrivit sursei citate, premierul si Guvernul au toata disponibilitatea de a analiza si accepta amendamentele parlamentarilor, inclusiv pe cele ale sindicatelor, la proiectele de lege asupra carora Guvernul isi va angaja raspunderea in fata Parlamentului, precum si disponibilitatea ca, in urmatoarele 9 luni, prin intermediul unei comisii din care vor face parte si reprezentanti ai confederatiilor sindicale, sa fie formulate propuneri de imbunatatire si simplificare a anexelor din legea salarizarii unitare.