Uniunea Nationala a Barourilor din Romania a emis vineri un comunicat prin care cere reluarea activitatii instantelor si a parchetelor de judecata din tara, informeaza site-ul juridice.ro. Comisia Permanenta a U.N.B.R. a adresat un apel catre Consiliul Superior al Magistraturii pentru a se implica in sensul reluarii activitatii instantelor si parchetelor, indiferent de evolutia si durata negocierilor.

“Comisia Permanenta a U.N.B.R. constata ca protestul initiat de Asociatiile profesionale ale judecatorilor si procurorilor, sprijinit de Adunarile Generale ale judecatorilor si procurorilor pentru realizarea unor revendicari ce vizeaza respectarea statutului magistratului si buna functionare a sistemului judiciar, a fost apreciat de Consiliul Superior al Magistraturii ca fiind justificat, iar solicitarile magistratilor au fost considerate ca intemeiate. Suspendarea cvasitotala a serviciului public al justitiei continua, iar recomandarea facuta de Consiliul Superior al Magistraturii privind incetarea / suspendarea protestelor in functie de rezultatul unor negocieri facute cu puterea executiva nu a fost urmata de decizii privind situatia functionarii instantelor si parchetelor.

In raport de informatiile publice cu privire la stadiul satisfacerii revendicarilor initiale ale magistratilor, Comisia Permanenta a U.N.B.R. a constatat ca intreg Corpul profesional al avocatilor a asteptat pozitia Consiliul Superior al Magistraturii cu privire la continuarea / incetarea protestului si clarificarea institutionala a sensului acestuia.

Sprijinirea de catre Consiliul Superior al Magistraturii a protestului in ansamblul sau, fara rezerve, cu consecinta prelungirii pe o perioada nedeterminata a suspendarii functionarii instantelor si parchetelor in functie de rezultatul unor negocieri cu puterea executiva al caror obiect nu a fost suficient explicat public, sugereaza prelungirea neconditionata si nelimitata in timp a acestuia.

Datorita faptului ca o parte din magistrati nu aplica intocmai hotararile Adunarilor Generale ale judecatorilor, s-a creat o situatie incerta si confuza cu privire la functionarea instantelor.

In acest context, Comisia Permanenta a U.N.B.R. adreseaza un apel catre Consiliul Superior al Magistraturii pentru a se implica, in limita puterilor constitutionale ce-i revin, in sensul reluarii activitatii instantelor si parchetelor, indiferent de evolutia si durata negocierilor.

Continuarea pe termen nelimitat a protestului, fara nuantari, mentine o stare de incertitudine si creeaza nesiguranta cu privire la realizarea prin justitie a drepturilor si intereselor legitime ale persoanelor.

Reluarea in mod unitar a activitatii tuturor instantelor judecatoresti si a parchetelor este necesara deoarece consecintele nefunctionarii cvasitotale a justitiei provoaca sau agraveaza neincrederea in sistemul institutional al statului de drept.”