Uniunea Europeana si-a manifestat joi temerea ca noua taxa de 10 dolari impusa de Statele Unite pentru turistii care traverseaza Atlanticul reprezinta, de fapt, o reintroducere deghizata a vizelor, relateaza AFP.

Senatul american a adoptat miercuri un proiect de lege care prevede impunerea unei taxe de 10 dolari pentru turistii straini care beneficiaza de exceptarea de vize la intrarea in SUA.

Comisia va verifica daca aceasta taxa "ar putea echivala cu o viza sau nu", a declarat un purtator de cuvant al Comisiei.

Aplicarea acestei legi "ar putea constitui un pas inapoi in eforturile noastre de a imbunatati mobilitatea transatlantica", a precizat Michele Cercone.

Uniunea Europeana a demarat, de mai multe luni, discutii cu Statele Unite privind politica americana in materie de vize. Obiectivul celor 27 este ajungerea la o scutire de vize pentru toate statele membre.

In august 2007, Statele Unite au inasprit politica legata de vize, in numele luptei impotriva terorismului. Imediat dupa acel moment, SUA au propus o serie de acorduri bilaterale cu tarile Uniunii care au nevoie de vize pentru a calatori in America.

Majoritatea cetatenilor din tarile UE beneficiaza de o scutire de vize pentru SUA, cu exceptia unor state din fostul bloc comunist, inclusiv Romania si Grecia.