Romania poate atrage investitori straini prin competitivitate si asigurarea unui mediu de afaceri stabil si previzibil, a spus ambasadorul american la Bucuresti, Mark Gitenstein, in prima sa conferinta de presa. Transparenta, consolidarea statului de drept si reforma reglementarilor sunt o necesitate, crede diplomatul, aratand ca deficiente constau in imposibilitatea companiilor americane care fac afaceri cu statul roman de a se baza pe un cash flow previzibil in ceea ce priveste platile, dar si pe o planificare mai buna a guvenului de la Bucuresti in privinta infrastructurii.

Una dintre prioritatile mandatului sau la Bucuresti este cooperarea economica, iar investitiile americane - peste 10 miliarde de dolari in momentul de fata - trebuie sa continue. In acest sens insa, a spus Mark Gitenstein in discursul sau in fata presei romane, "pentru ca Romania sa-i atraga si sa-i mentina aici pe investitorii straini trebuie sa faca eforturi neintrerupte pentru a creste competitivitatea si pentru a asigura un mediu de afaceri stabil si previzibil".

Companiile americane par deja sa ii fi sesizat probleme in acest sens, intrucat, intrebat de deficiente in acest sens, diplomatul american a spus: "Sunt companii americane care fac afaceri cu Guvernul roman si care nu pot conta pe un cash flow predicitibil in ceea ce priveste platile. In SUA, cand facem proiecte majore de infrastructura, companiile pot previziona exact cand isi primesc banii. Pentru a construi aceste proiecte, Guvernul roman trebuie sa creeze un program prin care sa existe predictibilitate".

Predictibilitate trebuie sa existe si in cazul in care companiile platesc impozit si trebuie sa li se restituie diferente, iar restituirea acestor diferente trebuie sa aiba si ea o regularitate, mai crede ambasadorul. Si nu este singurul domeniu.

"Un alt exemplu, in ceea ce priveste planificarea, este dezvoltarea infrastructurii. La fabrica Ford din Craiova vor fi produse 300.000 de masini anual. Acolo trebuie sa existe un plan pentru o legatura feroviara sau pentru un sistem de autostrazi pentru ca acele masini sa ajunga la Constanta. Acest lucru necesita un proiect real, un buget real si predictibil", a mai spus Mark Gitenstein.

"Acolo unde exista activitati ilegale legate de oricare dintre aceste proiecte, guvernul american si companiile vor sa fie sigure ca oamenii care incalca legea vor fi judecati. (...) Sunt incurajat in acest sens, dar mai este foarte multa treaba de facut", considera ambasadorul SUA.

Intrebat daca este pregatit pentru eventuale critici - mai ales dupa incidentul de saptamana trecuta cu Olanda - din partea politicienilor romani atunci cand va atrage atentia asupra unor disfunctionalitati privind functionarea statului de drept, a justitiei din Romania, Gitenstein a spus ca nu va ezita sa atraga atentia asupra acestor lucruri.

"Rolul meu va fi, atunci cand companiile sau cetatenii americani vor semnala ca se confrunta cu probleme in Romania in ceea ce priveste domnia legii, sa intervin, ma voi exprima cu franchete si ii voi reprezenta. (...) Voi fi sincer cu autoritatile romane atunci cand vor aparea astfel de probleme, pentru ca vad anumite probleme in cazul carora putem sa fim de ajutor, precum reforme judiciare, de reglementare si de implementare a legii", a spus ambasadorul.

Pe de alta parte, Gitenstein crede ca SUA nu au niciun drept sa se comporte cu superioritate, pentru ca si acolo a durat 100 de ani pana cand statul de drept a fost instituit in adevaratul sens al cuvantului, in timp ce in Romania se asteapta acest lucru in 20 de ani.

O mare companie energetica americana este interesata sa investeasca in Romania

In privinta investitiilor americane in Romania, Mark Gitenstein a spus ca a fost abordat de o mare companie energetica americana interesata sa investeasca aici. Singurul lucru pe care l-a putut adauga referitor la asta este ca a vorbit cu guvernul roman despre aceasta intentie.

"Acesta este un bun indicator al modului in care companiile americane privesc Romania", a spus diplomatul american.

In acest sens, ambasadorul american a spus ca are planificata o intalnire cu AmCham, vrea sa dezvolte dialogul cu companiile americane aflate pe piata romaneasca, pentru a vedea care sunt probleme lor si oportunitatile de afaceri. El spune ca misiunea sa este "sa convinga companiile americane ca Romania este un bun loc pentru afaceri", insa cel mai bun mesager si avocat in favoarea Romaniei sunt chiar companiile americane care au facut deja investitii aici. "Companiile americane cauta predictibilitatea", a subliniat ambasadorul inca o data.

Americanii ar vrea ca Romania sa cumpere avioane F35

Ambasadorul a indicat faptul ca despre o chestiune de afaceri, in domeniul militar, se va discuta in urmatoarele saptamani. el a spus ca, in acest moment, guvernul american analizeaza scrisoarea guvernului roman privind achizitia de avioane multirol.

Ministrul apararii, Mihai Stanisoara, spunea zilele trecute ca nu a fost luata inca o decizie in privinta achizitionarii avioanelor de lupta din dotarea armatei, care sa inlocuiasca avioanele MIG-21 Lancer, insa a cerut americanilor informatii privind o eventuala achizitie a unor avioane F16 la mana a doua.

"Noi am vrea sa se orienteze catre F-35, iar F-16 este un pas intermediar foarte important. Cred ca veti auzi mai multe pe aceasta tema in saptamanile urmatoare. Deocamdata nu am nimic de adaugat", a spus Gitenstein.

In urma unei analize, Ministerul Apararii a stabilit cinci tipuri de avioane multirol care satisfac cerintele tehnico-militare ale armatei romane. Ele sunt: F-16 al companiei Lockheed Martin (SUA), JAS-39 Gripen - SAAB (Suedia), Eurofighter Typhoon - consortiu Germania, Marea Britanie, Italia si Spania, F-18 - Boeing (SUA) si Rafale - Dassault Aviation (Franta

Armata romana vrea sa achizitioneze 48 de avioane multirol, iar decizia a fost aprobata in iulie 2005.

Pe de alta parte, Mark Gitenstein a fost, inainte de desemnarea sa ca ambasador, avocat specializat in lobby pro-corporatist, iar printre companiile pentru care a facut lobby se numara si Lockheed Martin, producatorul avioanelor F16 si F35.