Este putin probabil sa existe o intalnire la varf romano-americana, intre presedintii Basescu si Obama, pana la finalul mandatului presedintelui Romaniei, a spus ambasadorul american Mark Gitenstein in prima sa conferinta de presa in Romania. Motivul: presedintele american este mult prea concentrat in acest moment pe chestiunile interne.

"Cred ca este putin probabil", a raspuns ambasadorul american intebarii daca este posibila o vizita la Washington a presedintelui Basescu inainte de incheierea mandatului sau.

"Pentru ca acest presedinte (n.r. american) este acum acaparat de probleme interne, iar Congresul este acum in sesiune. Cand Congresul isi desfasora lucrarile, presedintele are tendinta sa se concentreze pe ceea ce face Congresul si asta se intampla si acum. Deci este improbabil sa existe acum o vizita. De altfel este putin probabil sa fie orice alte intalniri bilaterale", a completat diplomatul american, spunand ca presedintele Obama lucreaza "24 de ore din 24", dar o face pe probleme de politica interna.

Intr-un interviu acordat HotNews.ro, ambasadorul Romaniei in SUA, Adrian Vierita, spunea ca pregatirea unei vizite a presedintelui in SUA este in permanenta in agenda discutiilor bilaterale.

"Chestiunea vizitei presedintelui Romaniei face obiectul agendei la capitolul dialoguri la nivel inalt, are si o expresie consacrata, dupa cum vedeti. Ea este in continuu pe agenda noastra, asa cum vreau sa va spun ca lucram in permanenta pentru vizite si la nivel de lucru. (...) Nu va pot spune in momentul acesta (n.r. saptamana trecuta), fara a ma fi consultat cu partenerul american si n-am mai facut-o fiind in concediu, dar va pot spune ca este in permanenta pe agenda noastra. Este o chestiune la care lucram", a spus ambasadorul roman.

Pe de alta parte, el a gasit si o explicatie. "Trebuie sa va ganditi, referitor la calendarul vizitelor, ca administratia americana este foarte la inceput, chiar daca inaugurarea a avut loc in ianuarie. Sigur ca au fost vizite la Washington si diferite vizite ale presedintelui Obama in diferite zone ale lumii, dar, in general, au fost alese locurile ori de interes strategic pentru SUA, ori zone-problema", a mai spus ambasadorul Vierita.

Traian Basescu a lipsit, pentru prima data de cand este presedinte, de la evenimentul din 4 iulie care a marcat ziua Americii. Presa a speculat atunci ca este expresia supararii lui Traian Basescu pentru faptul ca presedintele Obama nu si-a gasit timp in agenda sa pentru o vizita a presedintelui roman la Washington, inainte de incheierea mandatului sau.

Presedintele a aratat insa, in discursul sau de la reuniunea diplomatilor romani, ca intelege contextul existent. El a spus ca, in parteneriatul romano-american exista o serie de obiective comune pentru perioada urmatoare, insa ele vor fi discutate intr-o vizita la nivel inalt, probabil dupa alegeri.

"Insa, si la noi, si la partenerul american au fost, la noi vor fi alegeri. Noi avem deja pregatita lista obiectivelor comune spre a fi discutate cu partea americana atunci cand lucrurile vor fi stabilite din punct de vedere al realizarii unei intalniri la varf. Obiectivele au fost insa comunicate prin Departamentul de Stat, dar si prin Ambasada de aici. Sunt in analiza la Washington si vom vedea care va fi lista a ceea ce ne propunem in comun in perioada anilor urmatori. Probabil ca acest lucru va putea fi definitivat si transat dupa ce se produc alegerile prezidentiale si in Romania", a spus Basescu saptamana trecuta.