Examenul national de bacalaureat va avea, incepand cu anul scolar 2009-2010, trei probe scrise, prima obligatoriu la Limba si literatura romana pentru toti elevii, iar celelalte doua in functie de profil. De asemenea, in timpul ultimului an de liceu, elevii vor sustine teste de competenta, eliminatorii, la limba romana, o limba straina si abilitati de utilizare a calculatorului. Decizia a fost luata in sedinta de miercuri a Guvernului, prin ordonanta de urgenta, si a fost anuntata de premierul Emil Boc, care a declarat ca, prin noul sistem, bacalaureatul a fost, astfel, simplificat.

Noul sistem de bacalaureat, anuntat de prim-ministrul Emil Boc:

Trei probe scrise, obligatorii:

1) proba scrisa la Limba si literatura romana, proba comuna si obligatorie pentru elevii de la toate filierele, profilurile si specializarile

2) proba scrisa diferentiata, in functie de filiera, profil si specializare, dupa cum urmeaza:

* matematica - pentru profilul real, din filiera teoretica, pentru filiera tehnologica, sau dupa caz, pentru filiera vocationala.

* istorie - pentru profilul umanist, din filiera teoretica, sau dupa caz, din filiera vocationala

3) proba scrisa pentru care elevul va putea opta in conformitate cu filiera, profilul si specializarea urmata, pentru una din disciplinele din urmatoarele grupe:

* fizica, chimie, biologie sau informatica

* geografie, filosofie, logica si argumentare, economie, psihologie sau, dupa caz, sociologie

Celor trei probe scrise obligatorii li se adauga, pentru cei care au urmat liceul intr-o limba a minorirtatilor nationale, si o proba scrisa la Limba materna.

Celelalte competente se vor masura prin certificate de competenta:

Astfel, pe parcursul clasei a XII-a, elevii vor avea de obtinut trei certificate de competenta:

- certificat de competenta la Limba romana

- certificat de competenta intr-o limba straina

- certificat de competenta in abilitati digitale - utilizarea calculatorului

Acestea se vor masura prin calificative, de la slab la foarte bine, si sunt obligatorii pentru a putea ajunge la probele scrise de la Bacalaureat.

Certificatele de competenta ii vor putea servi absolventului si la angajare.

Cei care au certificate de competenta lingvistica intr-o limba de circulatie internationala, recunoscute la nivel international, sau de competenta in utilizarea computerului, acestora li se recunosc astfel de certificate si nu trebuie sa mai sustina asemenea probe.

"Pe aceasta cale, facem trecerea la dimensiunea europeana a evaluarii competentelor pe care elevii trebuie sa le aiba la sfarsitul ciclului liceal".

"Am cerut aceste modificari pentru ca examenul de bacalaureat era extrem de incarcat. Asfel, procedura de examen se va simplifica, pentru ca pana acum elevii de liceu trebuiau la sfarsitul clasei a XII-a sa sustina foarte multe probe intr-o perioada scurta de timp. Mai mult, la probele orale, s-a observat ca toti primeau note bune si foarte bune si se distorsiona, practic, examenul", a explicat premierul Boc.