Firmele care si-au suspendat activitatea nu vor mai plati taxa radio, prevederea fiind inclusa intr-un proiect de hotarare de guvern, promovat de Ministerul Culturii. Proiectul pune in acord hotararea de guvern care reglementeaza in prezent incasarea taxei radio pentru persoanele juridice cu o hotarare a Inaltei Curti de Casatie si Justitie, din luna aprilie, dupa ce doua firme din Cluj au obtinut in instanta anularea obligativitatii achitarii taxei radio. Potrivit Mediafax, o decizie similara ar putea fi luata si in cazul taxei TV.

Potrivit Mariei Toghina, presedintele - director general al Radioului Public, decizia Inaltei Curti de Casatie si Justitie "vulnerabilizeaza" SRR prin scaderea veniturilor.

  • "Hotararea de guvern propusa spre aprobare vizeaza armonizarea actualei hotarari de guvern prin care se incaseaza taxa radio pentru persoanele juridice cu o hotarare a Inaltei Curti de Casatie si Justitie. Desigur ca decizia Inaltei Curti de Casatie si Justitie a fost una care vulnerabilizeaza SRR prin scaderea veniturilor, mai ales daca tinem cont de faptul ca, in 2004, prin modificarea legii de functionare a SRR si SRTv s-a permis scutirea de la plata taxei radio a persoanelor fizice in baza declaratiei pe propria raspundere, fara a exista insa instrumentele de control a veridicitatii acestor declaratii".

Sefa Radioului Public spune ca introducerea unei noi categorii de scutiri de la plata taxei radio, care in prezent este de 2,5 lei, ar putea pune in pericol misiunea postului public.

  • "In conditiile in care taxa radio este cea mai mica din Europa si este sub nivelul din anul 2001 - cand era echivalentul a 3 lei, iar acum este de 2,5 lei - consider ca, in ciuda tuturor eforturilor depuse de eficientizare a activitatii si reducere progresiva a numarului de angajati (de la 2.700 in 2005, la 2.400 in 2009), introducerea unei noi categorii de scutiri de la plata taxei radio ar putea pune in pericol indeplinirea misiunii de post public. De altfel, toate organismele europene recomanda statelor membre UE asigurarea finantarii adecvate a serviciului public de radiodifuziune, astfel incat acesta sa-si indeplineasca misiunea de informare, educare, divertisment si promovare a culturii nationale si europene".

In prezent, nivelul taxei lunare pentru serviciul public de radiodifuziune este de 2,5 lei pentru persoanele fizice (pentru fiecare familie), de 10 lei pentru microintreprinderi (pentru sediul social, indiferent de numarul de subunitati) si de 30 lei pentru firmele cu sediul in Romania, altele decat microintreprinderile, inclusiv filialele acestora, precum si pentru sucursalele, agentiile si reprezentantele companiilor straine.

Taxa radio este incasata prin intermediul companiei Electrica.