Sindicatele din invatamantul preuniversitar au propus miercuri cadrelor didactice sa boicoteze festivitatile de inceput de an scolar, la care vor fi prezenti politicieni, dupa ce dezbaterile pe legile asumate de Guvern au fost amanate pentru 15 septembrie, astfel incat, pe 14, parlamentarii sa poata participa la deschiderea noului an. Cadrele didactice membre de sindicat vor stabili pana joi daca vor accepta propunerea federatiilor.

Mai mult, Federatia Educatiei Nationale (FEN) propune membrilor de sindicat sa nu se prezinte la ore in prima zi de scoala. Liderul FEN, Constantin Ciosu a declarat ca acesta este un mod de a sanctiona faptul ca parlamentarii isi iau practic "liber" pe 14 septembrie.

  • "In conditiile in care senatorii si deputatii au o zi libera, consideram ca toti angajatii ar trebui sa beneficieze prin similitudine de aceasta. Nu este normal ca unii sa lucreze, iar altii sa tina discursuri despre «minunatele» conditii create invatamantului si despre «propasirea Romaniei pe cele mai inalte ale progresului si civilizatiei»", se arata intr-un comunicat transmis luni FEN si citat de Mediafax.

Sindicalistii FEN precizeaza ca vor sa le ofere politicienilor sansa "de a nu se mai face inca o data de ras cu promisiuni fara acoperire, cu promisiuni populiste".

  • "Inainte sa vina in fata noastra ar trebui sa puna in aplicare Legea nr 221/2008 privind majorarea salariilor si Legea 315/2006 privind alocarea a 100 de euro pentru achizitionarea materialelor necesare perfectionarii. De asemenea, clasa politica ar trebui sa nu impuna munca fortata prin obligarea salariatilor la zece zile fara plata, sa aloce invatamantului cel putin 6% din PIB asa cum prevede legea si sa isi asume, daca tot vor asta, o lege a educatiei nationale care sa reformeze cu adevarat invatamantul si o lege a salarizarii unitare care sa confere statul de prioritate natinala invatamantului si sa-l pozitioneze spre varful piramidei salariale conform Acordului asumat de Guvern in data de 6 mai 2009", precizeaza FEN in comunicat.

Sinidcalistii considera ca salariatii au toate motivele redeschiderii conflictului de munca cu toate consecintele care decurg din aceasta.

De asemenea, Federatia Sindicatelor Libere din Invatamant (FSLI) si Federatia "Spiru Haret" cer membrilor de sindicat sa nu participe la manifestarile de deschidere a anului scolar, la care vor fi prezenti politicieni, sugerandu-le totodata si reprezentantilor clasei politice sa nu vina la festivitati.

Intr-un comunicat, semnat de liderii celor doua sindicate, se arata ca in proiectul Legii cadru privind salarizarea unitara a personalului platit din fonduri publice, invatamantul este situat la periferia grilei de salarizare, iar aplicarea Legii va avea drept efecte diminuarea veniturilor de natura salariala ale personalului din sistem, crearea de inechitati prin pierderea unor drepturi castigate ale salariatilor din educatie si inghetarea salariilor pe perioada nedeterminata indiferent de rata inflatiei, concedieri masive in sectorul bugetar.

Totodata, sindicatele afirma ca Guvernul refuza aplicarea Legii 221/2008 - de majorare a salariilor personalului didactic, in ultima perioada, in invatamantul preuniversitar de stat, procedandu-se la desfiintarea a aproximativ 20.000 de posturi, ceea ce a dus la disponibilizari masive de personal.

  • "Executivul intentioneaza sa ii forteze pe cei peste 400.000 de salariati din invatamant sa accepte concediu fara plata pentru o perioada de zece zile lucratoare, ceea ce va implica trimiterea acasa a celor peste 3,5 milioane de elevi", mai arata FSLI si "Spiru Haret".

De asemenea, in comunicat liderii celor doua federatii, respectiv Aurel Cornea si Gheorghe Isvoranu, sugereaza tuturor reprezentantilor clasei politice sa nu se prezinte in fata oamenilor scolii, cu prilejul deschiderii anului scolar, "pentru a le vinde din nou iluzii prin luarile de cuvant".

  • "In locul cuvantarilor sterile, politicienii pot sa foloseasca constructiv acest timp liber, ca sa analizeze cu responsabilitate legile pentru care Guvernul isi angajeaza raspunderea in fata Camerei Deputatilor si a Senatului si sa gaseasca solutii care sa evite, atat degradarea iremediabila a statutului social al cadrului didactic, cat si prabusirea sistemului national de invatamant", se mai arata in comunicatul citat.