Mihai Ghimpu ramane in functia de presedinte al Parlamentului Republicii Moldova, dupa ce Curtea Constitutionala a decis sistarea procesului de control constitutional al deciziei de alegere a acestuia in functie, anunta Jurnal.md.

Dupa aproape doua ore de deliberari, Curtea Constitutionala a decis miercuri sistarea controlului constitututional asupra deciziilor Parlamentului din 28 august, votul fiind 3 la 3.

"Suntem obligati sa ne conformam hotararii Curtii Constitutionale. Vom reveni in sala de sedinte a Parlamentului", a declarat Vladimir Turcan, deputat PCRM, dupa anuntarea deciziei.

Alexandru Tanase, prim-vicepresedinte PLDM: "Constat ca azi Curtea Constitutionala a adoptat o decizie legala. Este un precedent important, deoarece astfel de situatii se mai pot repeta. Noi reiteram invitatia noastra la dialog catre Partidul Comunistilor". (Unimedia)

"Aceasta zi este o zi de triumf a legii, care confirma ca R.Moldova trebuie sa fie un stat unde prevaleaza suprematia legii. Decizia de azi va permite accelerarea proceselor in societate, cum ar fi formarea structurilor interne ale Parlamentului, iesirea din criza politica si solutionarea problemelor existente.

Referindu-se la un dialog cu PCRM, Lupu a declarat ca acesta se impune in actuala situatie, unul care sa permita evitarea unor alegeri anticipate. "Avem nevoie de discutii pentru a stabili principiile pe care s-ar baza alegerea sefului statului", a declarat Marian Lupu.

Comunistii au contestat procedura prin care Ghimpu a fost ales in functia de presedinte al Parlamentului, in data de 28 august, boicotand votul si reclamand interventia Curtii Constitutionale.