Presedintele Traian Basescu a raspuns, marti, criticilor formulate de unii politicieni germani la adresa muncitorilor romani: "stiu ca intr-o tara occidentala, prietena noua, politicienii fac aprecieri despre calitatea muncitorilor romani.... ca sef al statului as vrea sa raspund acestei campanii incorecte... sa priveasca la succesul extraordinar pe care constructorii de automobile il au in Romania", a spus presedintele.

"Este vorba de un parteneriat extraordinar intre manageri si muncitori", a adaugat seful statului.

Traian Basescu a fost, marti, la Automobile Craiova, care lanseaza primul autoturism Ford produs la aceasta fabrica.

Presedintele Basescu l-a felicitat totodata pe Calin Popescu Tariceanu pentru modul in care a purtat negocierile cu cei de la Ford.

Fostul premier a declarat ca acesta a fost un gest elegant de apreciere "o recunoastere a meritului guvernului pentru ca acest proiect sa prinda viata".

Politicianul german Jürgen Rüttgers si-a cerut scuze dupa ce a declarat ca muncitorii romani chiulesc si n-au habar ce fac

"Spre deosebire de angajatii din Bazinul Ruhr, cei din Romania nu vin dimineata la ora sapte la schimbul intai si nu raman pana la sfarsitul programului - ci vin si pleaca dupa cum au chef si n-au habar ce fac".

Cu aceste cuvinte a incercat primul ministru crestin-democrat al landului Renania de Nord - Westfalia, Jürgen Rüttgers, sa castige electoratul (traditional de stanga) din Duisburg in folosul candidatului conservatorilor la Primarie. Discursul din care revista Spiegel a extras acest pasaj, in editia sa electronica de astazi, a fost rostit pe 26 august.

Conform oficialilor conservatori de la Düsseldorf, primul ministru Rüttgers nu a intentionat nici o clipa sa jigneasca, mesajul sau dorindu-se un elogiu la forta de munca inalt calificata din Bazinul Ruhr, in contextul retragerii firmei Nokia de la Bochum la Jucu, langa Cluj. Citandu-i pe oamenii premierului, Spiegel Online mentioneaza ca Rüttgers ar fi avut in vedere faptul ca Nokia avea, la Bochum, cea mai productiva filiala in vreme ce fabrica de la Jucu a devenit cea mai ineficienta din Europa.

Ulterior, Jürgen Rüttgers (CDU), si-a cerut scuze pentru declaratiile la adresa romanilor, motivand ca intentia sa a fost sa-i apere pe lucratorii germani din regiune, nu sa jigneasca pe cineva.

"Am vrut sa-i apar pe lucratorii germani din regiunea North Rhine-Westphalia, ale caror performante sunt recunoscute la nivel mondial si care, din cauza unor decizii gresite, si-au pierdut locurile de munca. Nu am vrut sa jignesc pe nimeni. Dar daca s-a intamplat acest lucru, atunci imi pare rau", a declarat Jürgen Rüttgers.