Europarlamentarul PDL Monica Macovei a apreciat ca sistemul judiciar din Romania se autoguverneaza, fiind cazul sa se intervina, pentru ca se nu poate ca acest domeniu sa ramana in afara deciziei politice, transmite NewsIn. Mai mult, eurodeputatul roman considera protestul magistratilor o incercare "neonorabila si jenanta" de a schimba titulatura unei greve ilegale, precizand ca independenta nu inseamna ca un magistrat poate face ce vrea, fara sa-l controleze nimeni.

  • "Daca la 1 ianuarie 2007 credeam ca justitia din Romania e pe drumul spre Europa, astazi cred ca nici nu vrea si nici nu poate sa ajunga in Europa. In Romania justitia se autoguverneaza. Dupa un Executiv ce afecta independenta justitiei, din 2005 s-a trecut in extrema cealalta", a declarat duminica Macovei in cadrul Scolii de vara a PDL, desfasurata la Costinesti.

Fostul ministru de Justitie a apreciat ca atributiile extinse ale Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) din 2005 au condus la o independenta totala a magistratilor fata de decizia politica, dar si fata de justitiabili.

  • "Cred ca e cazul sa se intervina. Pentru mersul justitiei cineva trebuie sa raspunda. Nu se poate ca un asemenea domeniu sa ramana in afara deciziei politice, pentru ca atunci nu se poate face nici o schimbare. Au avut puterea, am vazut cum au gestionat-o: ce au facut cu puterea este o bataie de joc fata de justitie si fata de noi ca justitiabili".

Macovei a apreciat ca instituirea unor asemenea consilii judiciare, precum CSM, a dus la rezultate proaste, exemplificand cu Bulgaria unde "sefii mafiei din justitie sunt in acest consiliu judiciar". Europarlamentarul democrat-liberal a spus ca atributiile CSM ar trebui reduse strict la ceea ce prevede textul constitutional in ceea ce priveste acest organism, o parte din celelalte atributii putand fi preluate de ministrul de Justitie.

  • "Unui ministru i se pot da anumite puteri, pentru ca am vazut in ultimii cinci ani ca un ministru care greseste peste un anumit nivel, pleaca acasa, in timp ce membrii CSM care gresesc, nu pleaca".

Ea a sustinut ca CSM a incalcat legea de mai multe ori fara ca cineva sa raspunda.

  • "Independenta justitiei este un drept al nostru, al justitiabililor. Independenta nu inseamna ca un judecator poate face ce vrea, fara sa-l controleze nimeni".

Fostul ministru sustine ca protestul magistratilor este o asemenea incalcare a legii, deoarece este o greva mascata in conditiile in care magistratii nu au dreptul la greva.

  • "Ce se numeste protest este in realitate o greva si reamintesc ca greva magistratilor este interzisa. Vedem cum se incalca legea prin decizii unanime de catre oameni din justitie. Foarte neonorabila si jenanta pentru ei este incercarea de a schimba numele a ceea ce fac in realitate".

Ea a sustinut ca protestul legat de acordarea sporului de stres de 50% pentru magistrati survine dupa un sir mai lung de ilegalitati ale magistratilor care si-au acordat singuri, prin intermediul instantelor, sporuri salariale.