Biroul Executiv al Federatiei Nationale Sindicale Ambulanta a anuntat, sambata, ca va declansa un protest national, miercuri de la ora 9.00, in toate serviciile de ambulanta din tara, transmite Mediafax. Sindicalistii sunt nemultumiti de modul de comunicare si negociere a proiectului legii salarizarii unice si cer cresterea coeficientilor de ierarhizare cu cel putin un punct pentru personalul din serviciile de ambulanta.

De asemenea, ei reclama faptul ca sistemul sanitar din Romania este asezat la un nivel inferior fata de alte institutii publice privind finantarea si salarizarea personalului din ramura sanitara, dar si lipsa consultarii din partea Ministerului Sanatatii cu toate federatiile sindicale parte semnatara a Contractului Colectiv de Munca la nivel de ramura sanitara.

Potrivit sursei citate, mitingul va fi organizat in incinta fiecarui serviciu de ambulanta, fara a afecta activitatea serviciilor de ambulanta privind acordarea asistentei medicale de urgenta, intrucat la actiunile de protest vor participa doar personalul aflat in timpul liber.

Federatia Sindicala Ambulanta a cerut miercuri Guvernului amanarea asumarii raspunderii pe grila de salarizare in sistemul bugetar amenintand cu proteste in toate serviciile din tara daca pana in 15 septembrie nu va fi chemata la discutii. Reprezentantii federatiei sustin ca nu au fost pana acum consultati in cazul legii unice, desi in baza unui protocol incheiat in 16 iulie cu Ministerul Sanatatii li s-a promis acest lucru.