Purtatorul de cuvant al MAE olandez si-a exprimat surprinderea fata de reactia ministrului roman Cristian Diaconescu, care si-a anulat vizita in Olanda, insa a subliniat ca prioritatea sa este sa urmeze procedurile si sa raspunda solicitarilor Parlamentului de la Haga.

Parlamentul olandez a cerut o dezbatere pe tema raportului Comisiei Europene privind mecanismul de cooperare si verificare pe justitie in Romania si Bulgaria cu mult inainte de programarea vizitei ministrului roman de externe la Haga, a declarat, pentru HotNews.ro, purtatorul de cuvant al MAE olandez, Ron Korver. Prin urmare, ministerul n-a facut decat sa urmeze procedurile, chiar daca MAE roman considera gestul publicarii raportului chiar inainte de vizita la Haga a lui Cristian Diaconescu drept unul "inamical si nepotrivit in relatia dintre doua state ale UE".

"Trebuie sa respectam Parlamentul", a spus Korver, care a explicat procedura olandeza in acest caz si a aratat ca daca Ambasada Romaniei la Haga ar fi urmarit deciziile din ultima sedinta a guvernului olandez, diplomatia romana nu ar fi trebuit sa fie surprinsa si sa aiba aceasta reactie.

'Fara progrese, fondurile europene trebuie inghetate'

"In fiecare vineri este o sedinta a Cabinetului. Vinerea trecuta, Cabinetul a discutat si a adoptat forma finala a opiniei asupra raportului Comisiei Europene, opinie ceruta de Parlament. Parlamentul va avea o dezbatere pe aceasta tema joi, intre 14-16, ora locala. Stiti ca opinia cabinetului arata ca raportul Comisiei este destul de dur, ia in discutie si pune la indoiala angajamentul clasei politice in lupta anticoruptie si face 16 recomandari pentru Romania si 21 pentru Bulgaria. Noi vom sustine Comisia in critica la adresa celor doua tari si vrem sa vedem progres. Insa, daca asta nu se va intampla, daca situatia se deterioreaza, credem ca trebuie sa existe consecinte legate de discutiile pentru aderarea la spatiul Schengen. Daca raportul din septembrie al Comisiei asupra administrarii fondurilor europene va fi unul negativ, sustinem ca trebuie inghetate fondurile pana situatia se imbunatateste", a spus purtatorul de cuvant.

Potrivit procedurii, odata adoptata decizia cabinetului, asa cum s-a intamplat vineri, opinia despre continutul raportului devine publica si este postata pe site. Scrisoarea cu evaluarea a fost trimisa Parlamentului, respectiv comisiei de politica externa, pentru dezbaterea de joi. "Ambasada Romaniei trebuia sa se uite pe deciziile cabinetului si ar fi vazut de vineri ca si aceasta era printre ele si exista un comunicat de presa. Inteleg ca cei din Ministerul de externe de la Bucuresti sunt suparati, insa noi avem datoria sa informam intai Parlamentul despre aceasta opinie. Iar dezbaterea in Parlament a fost programata cu mult inainte de programarea vizitei ministrului roman", a repetat el. "Este o procedura normala ca atunci cand cabinetul trimite scrisori parlamentului ele sa devina publice, accesibile presei", a mai spus purtatorul de cuvant.

Korver a subliniat importanta unei astfel de opinii si interesul cetatenilor olandezi si al parlamentarilor care ii reprezinta fata de administrarea banilor europeni in Romania si Bulgaria, cu atat mai mult cu cat in perioada urmatoare va avea loc in Olanda discutia pe buget, care va fi una dura, dupa anticiparile purtatorului de cuvant al MAE olandez, avand in vedere ca e perioada de criza.

"Fondurile UE trebuie bine cheltuite si bine folosite, in beneficiul cetatenilor Romaniei, pentru ca ei sa se bucure de avantajele aderarii, iar administrarea lor proasta nu este buna nici pentru Romania, nici pentru imaginea UE", a conchis Ron Korver.