Un tribunal din Cehia a decis miercuri ca omul de afaceri Frantisek Priplata, condamnat de justitia romana la opt ani de inchisoare pentru instigare la uciderea liderului sindical Virgil Sahleanu, nu va face inchisoare, respingand cererea facuta de Romania in acest sens, anunta ceskenoviny.cz, in editia electronica.

Priplata a afirmat ca procesul sau din Romania nu a fost corect si a pledat nevinovat.

Initial, Romania a cerut extradarea lui Priplata, dar a esuat, solicitand ulterior Cehiei sa recunoasca sentinta.

Procesul lui Priplata a inceput in 2000, dupa ce Virgil Sahleanu a fost ucis in scandalul care a urmat privatizarii Tepro din Iasi.

Priplata a afirmat ca dreptul sau la un proces corect a fost incalcat de justitia din Romania, iar martorii au fost fortati sa depuna marturie impotriva sa.

El afirmase anterior ca, in opinia sa, liderul sindical a fost ucis de agenti ai fostei Securitati.

Diplomatul ceh Herman Chromy a afirmat miercuri, in fata tribunalului, ca procesul lui Priplata din Romania a fost masluit, iar omul de afaceri nu a avut la dispozitie un translator.

Priplata a facut plangere si la Curtea europeana pentru drepturile omului din Strasbourg, care nu s-a pronuntat inca asupra acestui caz.

Frantisek Priplata a fugit din Romania in timp ce era acuzat de instigare la omor. Priplata a fost eliberat de instanta bihoreana pe baza unei adeverinte medicale.

Liderul sindical Virgil Sahleanu a fost injunghiat in septembrie 2000 in timpul amplelor proteste sindicale contra privatizarii Tepro Iasi. Procurorii au stabilit ca uciderea lui Sahleanu a fost "ordonata" de directorul firmei si de investitorul ceh.