Intrarea in programul Visa Waiver a Romaniei ar putea fi favorizata de un alt criteriu aplicat de americani, rata de sedere pe teritoriul SUA dupa expirarea vizei, insa probabil doar la sfarsitul anului vor aparea primii indicatori, spune ambasadorul roman la Washington, Adrian Vierita intr-un itnerviu pentru HotNews.ro. El spera ca pana la sfarsitul mandatului sau, cel mai devreme la finele lui 2011, romanii sa poata calatori fara vize in SUA.

Vierita, pe scurt:

  • Americanii nu au un orizont de timp pana la care mentin rata redusa de refuz de la 10% la 3%.
  • Posibilul procent redus de romani care raman pe teritoriul SUA dupa expirarea vizei ar putea fi criteriul care ne-ar favoriza in includerea in programul Visa Waiver.
  • Vizita presedintelui roman in SUA e o chestiune prezenta pe agenda si lucram la ea.

Reporter: Ministrul de externe s-a intors din SUA cu un mesaj foarte optimist privind eliminiarea vizelor pentru romani: exista dorinta politica, trebuie doar sa ne rezolvam niste probleme tehnice. Pe de alta parte stiu ca americanii isi testeaza sistemul de colectare a datelor biometrice si au coborat rata de refuz la sub 3%, iar noi avem mult peste 10%, cat ar fi fost dezirabil. In acest context, cum stau lucrurile la Washington, cand vom calatori in SUA fara vize?

Adrian Vierita: As vrea sa confirm mesajul optimist al ministrului, aceasta chestiune a fost evident discutata si vreau sa va asigur de intreaga disponibilitate a partii americane. Si ei, ca si noi au o legislatie, ea trebuie implementata, ea este mai favorabila, uneori, mai putin favorabila alteori.

Aveti dreptate, ati mentionat deja reducerea de la 10 la 3% a ratei de refuz, lucru cauzat de implementarea legislatiei americane, de punerea in functiune a acestui sistem biometric de contorizare a plecarilor strainilor din SUA.

Reporter: Congresul nu mentionase la vremea respectiva, a deciziei, un orizont de timp. Au americanii o data pana la care se asteapta sa fie implementat sistemul?

A.V.: Nu, nu au un orizont de timp si din acest punct de vedere parem defavorizati de aceasta reducere de la 10 la 3% a ratei de refuz. Dar mai exista un criteriu, pe care il asteptam, dar nu stim cand vor fi facute primele evaluari. Acest criteriu evalueaza numarul de sederi peste timpul pe care ti-l permite viza, am sa folosesc termenul in limba engleza cu scuzele de rigoare, acel overstay rate, rata de overstay.

Asteptam sa vedem, partea americana urmeaza sa puna in practica masurile necesare evaluarii acestui lucru, evident la teritoriul Statelor Unite care e un teritoriu mare, si dupa aceea vom vedea. Sper, cu toata precautia necesara, pentru ca nu am niciun indiciu, ca aici sa stam mai bine decat la rata de refuz a acordarii vizelor.

Reporter: Imi permit ca eu sa las precautia la o parte si sa spun ca, potrivit unor informatii pe care le am, se anticipeaza totusi ca am putea fi favorizati.

A.V.: Am putea fi favorizati, dar iarasi nu pot sa va confirm, pentru ca, pana nu avem primele date care sa indice macar o tendinta in sensul acesta, nu pot spune da sau nu.

Reporter: Exista o estimare a momentului pana la care americanii vor avea aceste prime date privind rata de overstay? Din documentarea mea am inteles ca oricum este complicat chiar si pentru ei.

A.V.: Nu e o treaba usoara, este foarte complexa pentru orice stat. Eu sper cat de curand posibil. N-as vrea sa lansez un termen care sa nu fie respectat, pentru ca e un termen asupra caruia nu avem niciun control, dar sper ca pana la sfarsitul anului sau inceputul anului viitor sa avem macar un indiciu pentru acest lucru. Repet, sper, nu pot sa garantez asta.

Reporter: Ce urmeaza daca noul criteriu este adoptat?

A.V.: Daca acel criteriu ar fi indeplinit, solutia ar fi ca impreuna cu autoritatile americane sa vedem ce pasi concreti ar mai fi de indeplinit in directia asta. Si ma refer la ceea ce urmeaza sa realizam impreuna: introducerea pasapoartelor biometrice - Romania a inceput sa le introduca - , incheierea unor acorduri cu privire la schimbul de date si cooperarea in domeniul combaterii terorismului. Sunt pasi concreti care trebuie indepliniti succesiv.

Eu sunt optimist. Nu stiu daca neaparat pe perioada mandatului meu (n.r. mandatul sau a inceput la 23 decembrie 2007 si dureaza cel putin patru ani) se va intampla asta, dar sper cat de curand.

Nu este cazul sa pregatim un raspuns la o eventuala solicitare de acceptare de prizonieri de la Guantanamo

Reporter: Cum abordeaza Romania acea solicitare facuta Europei a partii americane ca statele europene sa preia prizonieri de la Guantanamo?

A.V. Nu am cunostinta de o solicitare in acest sens.

Reporter: Ne asteptam sa ne fie facuta si noua?

A.V.: Vedeti, raspunsul la intrebarea asta tine cont de mai multe elemente. In primul rand trebuie vazut cum evolueaza procesul in SUA. E un proces complex, care necesita masuri de toate felurile, inclusiv legislative, implica foarte multi bani si au fost discutii foarte aprinse in Congres legat de eliberarea transei de bani solicitata de administratie pentru desfiintarea centrului. Deci n-as putea sa fac acum o evaluare in legatura cu asteptarile referitor la o astfel de solicitare.

Reporter: Dar Romania lucreaza la o pozitie in eventualitatea in care i se va solicita sau nu e cazul?

A.V. Nu cred ca este cazul, dupa parerea mea.

Reporter: Periodic apar in presa noi informatii referitor la extradari, la inchisori CIA pe teritoriul statelor est-europene, iar Romania este mentionata de fiecare data. Exemplul New York Times este ultimul.

A.V.: Pozitia noastra este aceeasi, am reiterat-o si de aceasta data, in NY Times, nu am avut niciun fel de mentionare sau referire facuta de autoritatile americane. Repet, de autoritatile americane.

Nu se cunoaste data unei posibile vizite a lui Basescu in SUA

Reporter: In acest an presedintele Basescu nu a participat la sarbatoarea de ziua Americii si s-a speculat ca presedintele ar fi suparat ca noul lider american nu are timp pentru o intalnire cu el. Lucrati la vizita presedintelui in SUA? Va prinde presedintele Basescu, pana la sfarsitul mandatului sau, vizita la presedintele Obama? In ce faza sunteti cu pregatirea unei astfel de vizite?

A.V.: Chestiunea vizitei presedintelui Romaniei face obiectul agendei la capitolul dialoguri la nivel inalt, are si o expresie consacrata, dupa cum vedeti. Ea este in continuu pe agenda noastra, asa cum vreau sa va spun ca lucram in permanent pentru vizite si la nivel de lucru.

Nu va pot spune in momentul acesta, fara a ma fi consultat cu partenerul american si n-am mai facut-o fiind in concediu, dar va pot spune ca este in permanenta pe agenda noastra. Este o chestiune la care lucram.

Reporter: Cum a fost privita absenta presedintelui de la sarbatoare.

A.V.: Sa va spun onest, nu m-am gandit la aceasta chestiune. Trebuie sa va ganditi, referitor la calendarul vizitelor, ca administratia americana este foarte la inceput, chiar daca inaugurarea a avut loc in ianuarie. Sigur ca au fost vizite la Washington si diferite vizite ale presedintelui Obama in diferite zone ale lumii, dar, in general, au fost alese locurile ori de interes strategic pentru SUA, ori zone-problema. Si evident ca noi dezvoltam parteneriatul strategic cu SUA de o maniera serioasa, sistematica, permanenta si acest lucru ne da garantia unei relatii trainice. Chiar cu schimbarea administratiei lucrurile nu se opresc pe loc si vor veni si vizitele.

Reporter: Intr-adevar, vizitele presedintelui Obama sunt un indiciu pentru zonele de interes americane. Recent, in presa americana a aparut informatia ca SUA va renunta la scutul antiracheta din Europa Centrala, la amplasarea sa in Cehia si Polonia. E acesta un semn ca administratia americana nu va avea Europa Centrala si de Est ca zona de interes, o zona in acest moment stabilizata?

A.V.: Este o intrebare interesanta si cred ca este si justificata. Ar fi nelalocul sau daca nu ne-am pune-o. Dar cred ca lucrurile trebuie analizate cu toata profunzimea si tinand cont de toate nuantele.

Este mult prea simplu pentru oricine, inclusiv pentru mine, sa fac o relatie de cauzalitate intre neamplasarea celui de-al treilea pilon cum il numesc ei si interesul pentru Europa. Partidul Democrat, pe parcursul ultimelor decenii, inclusiv pe vremea presedintelui Reagan, n-a fost un sustinator al scutului, nici cand cei doi piloni nu au fost amplasati pe teritoriul Statelor Unite.

Incercand o speculatie, ar fi insemnat ca democratii nu tineau la interesul national si la strategia nationala de aparare? Nu, e o alta viziune. Stiu ca problema amplasarii scutului face obiectul unei analize riguroase in SUA in acest moment, la diferite nivele si diferite institutii ale statului si nu as face neaparat o legatura directa in interesul SUA pentru regiune si aceasta chestiune care tine foarte mult de strategia nationala la SUA. Aici intervin o serie intreaga de alti factori.

Planuri pentru o conferinta de investitii romano-americana

Reporter: Noul ambasador al SUA la Bucuresti spunea ca obiectivul sau primordial este "sa ii ajute pe romani sa iasa din criza", adica o cooperare economica sporita. Ministrul de externe spunea in discursul sau ca parteneriatul Romania-SUA trebuie sa intre intr-o noua faza, cea a cooperarii economice. Exista, in aceasta perioada dificila, de criza, interesul de a investi in Romania, de a dezvolta schimburile comerciale intre cele doua state?

Adrian Vierita: Este o coincidenta fericita, asta in cazul in care credeti in coincidente, ca si ambasadorul SUA in Romania, cat si ministrul de externe a mentionat dimensiunea economica a unui parteneriat care exista din 1997. Dimensiunea economica este extrem de solida, care confera stabilitate unui parteneriat, nu este insa singura. Insa dupa parerea mea, in domeniul economic se poate face mult mai mult in momentul de fata.

Vreau sa spun ca au fost si factori obiectivi, o mare parte a comertului Romaniei se desfasora cu membri ai UE, iar SUA e intr-o pozitie aparte. Pe de alta parte, e cea mai puternica forta economica a lumii si nu poti sa nu ai relatii economice, financiare, investitionale, comerciale, tehnologice cu cea mai mare putere a lumii.

Este o perioada de criza, asta este, insa anul trecut a fost un an foarte bun din punct de vedere statistic al comertului bilateral, care a depasit 2,1 miliarde de dolari. Ne dorim sa nu scadem, sau sa nu scadem foarte mult fata de nivelul anului trecut, dar o sa vedem in ce masura acest lucru poate fi realizat. Anul trecut a fost un varf, ca si in 2005. Probabil ca in acest an nu va fi un varf, dar nu vrem sa scada foarte mult din ceea ce am obtinut din punct de vedere comercial.

Reporter: Impresia mea este ca puneti mare accent pe dimensiunea economica a relatiei bilaterale, daca ma gandesc ca la inceputul mandatului dvs. in SUA ati facut un turneu de prezentare a Romaniei oamenilor de afaceri americani.

A.V.: Da, necazul este ca la vremea respectiva nu stiam de criza. In acelasi timp americanii au o vorba: criza asta e prea buna ca sa o irosim. Asta ne provoaca in mod deosebit. In conditii normale poate nu e mare lucru sa incerci sa lucrezi foarte mult in domeniul economic si sa atragi cat mai multe investitii straine din tara in care esti acreditat. Dar devine o provocare cu atat mai mare cu atat cu cat asta se intampla intr-o perioada de criza profunda. O criza cum - eu imi doresc sa traiesc mult, dar nu cred ca voi mai prinde pe parcursul vietii mele o criza de asemenea profunzime.

Reporter: Exista perspectiva ca, dupa ce-si vor reveni, sa fie din nou interesati de Romania? Ati remarcat interes pentru a investi aici?

A.V.: Da, m-a impresionat nivelul de interes pe care l-au manifestat fata de Romania. Efectiv erau interesati sa afle cat mai multe lucruri despre climatul investitional, dar nu numai, si despre relatii sociale, ca un corolar al relatiilor de munca, despre tanara generatie, despre elitele romanesti.

Eu am in proiect si sper sa realizam sa facem un turneu nu numai in SUA, ci si in Romania, sa organizam o conferinta de investitii in Romania, bilaterala, si lucrez de ceva timp la chestiunea asta, nu cu succesul pe care mi l-as fi dorit, din cauza crizei care ne-a luat oarecum prin surprindere si din cauza schimbarii de administratie. Exista o anumita perioada in care astepti sa vina oameni noi pe care sa ii cunosti.

Reporter: Vedeti aceasta conferinta de investitii romano-americana materializandu-se anul viitor?

A.V.: DA, sper ca anul viitor sa realizam asta.