Comisia Europeana vrea sa stabileasca noi indicatori ai progresului in Europa, care sa se bazeze pe calitatea vietii si pe mediul inconjurator. Acestia ar trebui sa inlocuiasca produsul intern brut (PIB), considerat un indicator insuficient in momentul de fata, relateaza AFP.

Intr-un proiect ce va fi publicat in 8 septembrie, executivul european estimeaza ca PIB-ul, creat in 1930 si care masoara in prezent "bune si rele" in materie de crestere economica, se dovedeste limitat, deoarece "nu masoara durabilitatea mediului inconjurator sau integrarea sociala" a cetatenilor.

Este de inteles astfel ca este nevoie de indicatori complementari PIB, mai cuprinzatori si mai apropiati de preocuparile oamenilor.

Comisia propune crearea unui "indice social global" al UE, pentru a masura mai bine inegalitatile sociale si pentru a imbunatati indicatorii referitori la calitatea vietii.

In privinta mediului inconjurator, Bruxelles-ul prevede lansarea in 2010 a unei versiuni pilot a unui indice al "presiunii mediului". "Acest indice va reflecta poluarea si orice atingere adusa mediului inconjurator pe teritoriul Uniunii Europene", subliniaza Comisia.

Noul proiect face parte dintr-un proces mai amplu de stabilire a unor modalitati de a completa PIB-ul, la presiunea unor ONG-uri, care militeaza, intre altele, pentru masurarea "amprentei ecologice" a economiilor.