Premierul Rusiei, Vladimir Putin, a condamnat luni Pactul Ribbentrop-Molotov, semnat in 1939, acuzand totodata Occidentul pentru intelegerea semnata cu Hitler in 1938, la Munchen, relateaza AFP.

"Fara nicio indolaia, putem condamna pe buna dreptate Pactul Ribbentrop-Molotov incheiat in august 1939", a declarat Putin, intr-un articol publicat in cotidianul polonez Gazeta Wyborcza.

"Dar, un an mai devreme, nu au semnat Franta si Marea Britanie, la Munchen, faimosul tratat cu Hitler, ruinand orice speranta privind formarea unui front comun de lupta impotriva fascismului?", s-a intrebat el.

Premierul Vladimir Putin a cerut ca Pactul Ribbentrop-Molotov sa nu mai fie considerat "singurul buton de lansare" a celui de-al Doilea Razboi Mondial.

Pactul Ribbentrop-Molotov si Declaratia de la Munchen

In opinia sa, un rol similar l-a jucat Declaratia de la Munchen, in urma careia Hitler a decis ca "i se permite totul" si ca Franta si Anglia "nu vor misca niciun deget pentru a sari in apararea aliatilor lor".

Putin indica si alte evenimente care au incurajat agresiuniea hitlerista: semnarea, la incheierea primei conflagratii mondiale, a Tratatului de la Versaille, care fixeaza "umilirea Germaniei".

Premierul a amintit ca, dupa Acordul de la Munchen si cu putin timp inainte de intrarea Germaniei in Polonia, aceasta din urma a participat ea insasi la impartirea Europei, anexand teritorii ale Cehiei.

Putin argumenteaza ca, in 1939, URSS s-a aflat in fata pericolului unui razboi pe doua fronturi (in acea perioada s-au intensificat luptele cu japonezii) si, in situatia in care "evantualii aliati ai URSS din Occident acceptasera deja intelegeri similare cu nazistii si nu doreau sa colaboreze", Moscova a decis ca a refuza pactul de neagresiune ar fi fost un gest lipsit de ratiune.

Putin: Inteleg sentimentul de incrancenare al polonezilor

Putin si-a exprimat profunda recunostinta fata de Polonia pentru respectul manifestat pentru locurile de veci ale soldatilor sovietici. Potrivit spuselor sale, poporul Rusiei intelege, de asemenea, "sentimentul de incrancenare" al polonezilor in legatura cu asasinarea in masa a militarilor polonezi in 1940.

"Avem obligatia de a pastra impreuna un moment de reculegere in memoria victimelor acelor crime", scrie Putin. In acelasi timp, el a amintit despre "soarta tragica" a soldatilor rusi, cazuti prizonieri in Polonia in timpul razboiului din 1919-1921.

"Adevarurile spuse pe jumatate au fost mereu pline de capcane si inselatoare. Tragediile trecutului – subapreciate sau eronat interpretate – conduc inevitabil la aparitia de noi fobii istorico-politice, care genereaza confruntari intre popoare si state", scrie premierul rus, criticandu-i vehement pe cei care "rescriu istoria sub impulsul conjuncturii politice de moment".

SUA si-au pierdut interesul pentru Europa de Est

Vizita la Gdansk a premierului Vladimir Putin, care va incepe marti, poate deschide o noua pagina in relatiile reciproce ale Rusiei nu numai cu Polonia, dar si cu Europa de Est in ansamblul ei, scrie cotidianul RBK Daily. Cu un interes deosebit este asteptat discursul lui Putin la ceremonia dedicata izbucnirii celui de-al Doilea Razboi Mondial.

Tactica de santajare a Rusiei cu ajutorul pretentiilor istorice s-a epuizat: privata de sprijinul Statelor Unite, Europa de Est manifesta disponibilitate pentru construirea unor relatii noi cu Moscova, bazate pe egalitate si respect reciproc, afirma publicatia citata.

Saptamana trecuta, premierul polonez, Donald Tusk, a promis ca-i va aminti colegului sau rus "cine a fost in timpul celui de-al Doilea Razboi calau si cine a fost victima". Cu alte cuvinte, precizeaza RBK, el a acuzat odata in plus Rusia, in calitatea ei de succesor al URSS, de incheierea pactului sovieto-german din 1939 si de ocuparea de catre trupele sovietice a teritoriului Poloniei.

Este pregatita Moscova pentru impacare?

In realitate, partea poloneza s-a straduit sa indulceasca la maximum toate aspectele preconizatei ceremonii care ar putea fi catalogate drept antirusesti, crede presa rusa.

Dupa cum a subliniat unul dintre organizatori, ceremonia va fi dedicata exclusiv asaltului german asupra Poloniei. Actiunile care amintesc de interventia sovietica au fost amanate pentru 17 septembrie.

In acelasi timp, Institutul polonez pentru memorie nationala a prezentat o noua evaluare a numarului de polonezi trimisi in Siberia dupa 1939. Daca pana acum numarul acestora este estimat la un milion de oameni, acum aceasta cifra s-a redus aproape de trei ori, pana la 320.000.

"America nu mai considera intimidarea Rusiei drept principala sarcina pe arena mondiala si, prin urmare, SUA pierd din interesul lor pentru aliati in lupta impotriva Moscovei", a declarat, pentru RBK, directorului Instytut Geopolityki din Polonia, Petr Eberhart.

Fara protectoratul SUA, Europa de Est in ansamblul ei si Polonia, ca lider regional incontestabil, demonstreaza disponibilitate pentru o impacare cu Rusia si pentru construirea de relatii noi. Discursul de maine al lui Putin va arata daca Moscova este pregatita pentru o impacare.