In Republica Moldova a avut loc vineri, de facto, o revolutie anti-comunista de catifea! Alianta pentru Integrare Europeana (AIE) si-a ales presedintele Parlamentului in ciuda actiunilor de protest ale comunistilor. Astfel, desi nu sunt suficiente voturi pentru alegerea sefului statului, debarcarea comunistilor de la putere este inevitabila, scrie publicatia rusa Kommersant, citata de Unimedia.md.

Kommersant subliniaza ca presedintele comunist Vladimir Voronin a izbucnit in timpul sedintei, trimitandu-l la origini pe liderul liberal democrat Vlad Filat. Cu toate acestea, AIE a continuat sedinta si a ales presedintele Parlamentului.

In viitorul apropiat, potrivit Kommersant, AIE va schimba procurorul general, conducerea Curtii de Conturi si a televiziunii publice “Moldova 1”. “AIE preia principalele instrumente ale puterii, iar posibilile noi alegeri anticipate s-ar incheia din nou cu victoria democratilor”, remarca publicatia rusa.

In acest mod, „AIE va putea ancheta modul in care guvernarea comunista a utilizat resursele administrative si presiunile la adresa mediului de afaceri”, pe care le va povesti „in direct la televiziunea publica, ceea ce va ingropa definitiv planurile comunistilor de a se mentine la putere”.