Fiecare minister va fi obligat sa reduca fondul de salarii cu echivalentul a zece zile de concediu fara plata pentru fiecare angajat, a declarat sambata ministrul Finantelor, Gheorghe Pogea, care a adaugat ca masura prin care se va realiza acest lucru este la latitudinea fiecarui ordonator de credite.

Printre optiunile angajatorilor figureaza acordarea unui concediu fara plata de zece zile sau reducerea programului de lucru de la 8 la 6 ore.

"Masura este absolut necesara. Este o situatie deosebita si nu este o ambitie a cuiva", a spus ministrul, care a adaugat ca decizia va fi aplicata prin respectarea legilor in vigoare.

"Vom lasa decizia la latitudinea ordonatorilor principali de credite, astfel incat ajustarea cheltuielor cu circa 15,5% sa se poata face", a adaugat el.

Ministrii renunta la 20% din salariul net pana la sfarsitul anului

Guvernul a simtit nevoia sa dea dovada de solidaritate: ministrii au semnat declaratiile pe propriile raspundere prin care renunta la 20% din salariul net cuvenit in urmatoarele patru luni.

Ioana Muntean, purtatorul de cuvant al Guvernului, a precizat ca, in acest fel, se vor realiza economii de aproximativ 96.000 lei.

"Decizia membrilor Executivului a fost aceea de a transpune in practica initiativa primului-ministru, anuntata in iulie, ca membrii Cabinetului sa renunte voluntar la 20% din drepturile salariale in spiritul politicii de rationalizare a cheltuielilor publice. Aceasta initiativa trebuie privita ca un gest de solidaritate in aceasta perioada grea", a declarat Ioana Muntean.

Astfel, premierul Emil Boc si vicepremierul Dan Nica renunta de bunavoie la 1.200 de lei pe luna, in timp ce ministrii, secretarul general al Guvernului, ministrul pentru Relatia cu Parlamentul si seful Departamentului pentru Afaceri Europene vor incasa cu 1.100 de lei mai putin. Economia astfel realizata este 24.000 de lei pe luna.