Magistratii Tribunalului Bucuresti si cei ai Curtii de Apel Bucuresti vor suspenda, incepand de luni, toate activitatile, cu exceptia judecarii cauzelor penale referitoare la masuri de arestare preventiva pe cale sa expire si a celor civile referitoare la plasamentul minorilor. In plus, judecatorii vor refuza desemnarea in birourile electorale, iar personalul auxiliar va intrerupe orice activitate cu publicul. Magistratii sunt nemultumiti de modul de salarizare propus de legea unica si sustin ca salariile lor ar putea scadea cu pana la 60% in urma aplicarii acesteia, potrivit Mediafax.

Informatia pe scurt:

  • Magistratii celor doua institutii vor judeca, incepand de luni, doar cauzele penale referitoare la masuri de arestare preventiva pe cale sa expire si a celor civile referitoare la plasamentul minorilor.
  • Pentru toate celelalte cauze si cereri vor fi stabilite termene de judecata intr-o perioada mai indelungata de timp.
  • Judecatorii vor refuza si desemnarea in birouri electorale.
  • Personalul auxiliar intrerupe orice activitate cu publicul.
  • Angajatii Biroului Apostile vor continua sa inregistreze cereri.
  • Magistratii urmeaza sa analizeze si alte forme de protest in urma discutiilor viitoare dintre reprezentantii CSM, asociatiile de judecatori si Guvern.
  • Magistratii sunt nemultumiti de prevederile proiectului legii unice de salarizare, despre care spun ca ar putea duce la scaderea cu pana la 60% a salariilor lor.

Adunarea Generala a Judecatorilor, intrunita joi, a constatat "un dezechilibru vizibil" in modul de salarizare propus de legea unica si o incalcare a articolului 1 din Constitutie, care prevede ca cele trei puteri in stat sunt egale.

Din acest motiv, incepand de luni, activitatea Tribunalului Bucuresti se va schimba radical, urmand sa fie judecate doar cauzele penale referitoare la masuri preventive si cauzele civile legate de plasamentul minorilor, a anuntat vicepresedintele Tribunalului Bucuresti, Laura Andrei, acelasi lucru urmand sa se intample si la Curtea de Apel Bucuresti, potrivit portalului StiriJuridice.ro .Toate celelalte cauze si cereri vor primi termene de judecata intr-o perioada mai indelungata de timp.

De asemenea, angajatii Biroului Apostile vor primi si inregistra, in continuare, cereri, indicand solicitantilor cum trebuie sa procedeze in situatia actuala. La Oficiul Registrului Comertului activitatea ramane neschimbata, cu o singura sedinta pe luna. Personalul auxiliar si membrii sindicatelor vor intrerupe, de asemenea, incepand cu data de 1 septembrie, orice contact cu publicul.

Laura Andrei, vicepresedintele Tribunalului Bucuresti, spune ca, in functie de rezultatul discutiilor dintre Consiliul Superior al Magistraturii, asociatiile de judecatori si Guvern, magistratii vor analiza si alte forme de protest fata de adoptarea legii unice de salarizare.

  • "Protestele acestea se fac cu respectarea legii. Amanarile vor fi pronuntate in sedinte publice, iar magistratii vor prezenta motivul lor. In absenta unei justitii independente nu putem vorbi, oricum, de interesul justitiabilului. Accesul la justitie nu va fi ingradit, cererile se vor putea trimite prin posta sau in format electronic si vor fi procesate, dar solutionate pe o perioada mai indelungata de timp", a explicat Laura Andrei, vicepresedintele Tribunalului Bucuresti.

Ea a adaugat ca legea unica de salarizare reprezinta, in opinia sa, o lezare directa a independentei judecatorilor si nu incurajeaza ramanerea in sistem si a acuzat faptul ca, in afara CSM, care la randul lui nu a fost primit la discutii pe tema legii, nimeni nu ar fi cerut magistratilor un punct de vedere.

Managerul economic al Curtii de Apel Bucuresti a prezentat, vineri, o expertiza potrivit careia salariile judecatorilor vor scadea cu pana la 60%, potrivit proiectului legii unice de salarizare.