In ultima saptamana, agenda publica a avut trei subiecte majore, fiecare scotindu-l aproape complet din atentia publica pe celalalt. Saptamina a inceput cu scandalul Udrea, joi au aparut informatiile privind afacerile in care este implicat fratele presedintelui, Mircea Basescu, iar duminica a aparut in presa detalii despre strategia PDL de eliminare a PSD-ului de la guvernare.

Desi saptamana trecuta a demarat cu scandalul dintre ministrul Turismului Elena Udrea si mebrii comisiei parlamentare ce ancheteaza modul in care ministerul a cheltuit banii publici, subiectul nu a rezistat decat trei zile, fiind rapid inlocuit de informatiile privind afacerile in care este implicat fratele presedintelui, Mircea Basescu.

Noul subiect a aprins rapid spiritele atat in randul presei, cat si in randul politicienilor, dar nu a supravietuit prea mult pe prima pagina, pentru ca duminica o nota interna a PSD arata cum PD-L ar planui sa ii scoata pe social democrati de la guvernare.

Scandalul Udrea

Saptamana trecuta, scandalul Udrea era titlul de prima pagina in presa romaneasca. Dupa ce fragmente ale discutiilor dintre membrii comisiei de ancheta din cazul Elena Udrea au aparut duminica dupa-amiaza pe mai multe bloguri, PDL-ul a solicitat desfiintarea comisiei Udrea, iar ministrul turismului a declarat luni, ca nici ea, nici un alt angajat al ministerului nu se va prezenta in fata comisiei de ancheta. Udrea a mai anuntat ca va formula plangeri penale pentru fiecare participant la discutie.

Biroul Permanent al Camerei Deputatilor au discutat miercuri, la propunerea presedintelui camerei Roberta Anastase, despre o posibila suspendare a activitatii comisiei parlamentare de ancheta in cazul ministrului Turismului, Elena Udrea, dar sedinta a fost amanata din lipsa de cvorum.

Joi, ministrul Turismului Elena Udrea a parasit lucrarile Comisiei de ancheta, fara a sta la audieri, dupa ce a cerut schimbarea componentei forului parlamentar. Comisia de ancheta a decis sa o invite din nou pe Elena Udrea, pe 1 septembrie la audieri si sa-l sesizeze si pe premierul Emil Boc in acest sens.

Tunurile pe Mircea Basescu

Subiectul Udrea a palit imediat odata ce informatiile privind implicarea in afaceri cu armament a lui Mircea Basescu, fratele presedintelui, au invadat presa. Dupa ce ziarul Bursa a anuntat ca Mircea Basescu, fratele sefului statului, face afaceri cu armament, subiectul a fost dezbatut permament pe Antena 3 si Realitatea TV. S-a spus ca Mircea Basescu este asociat in firma cu persoane importante din industria internationala de armament, dar si cu persoane de la varful industriei noastre de armament.

Raspunsul lui Traian Basescu nu s-a lasat asteptat. "Presedintele Traian Basescu regreta ca un membru al familiei sale este actionar al unei firme cu activitati legate de domeniul militar", se spune in comunicatul Palatului Cotroceni. Presedintele a multumit "mass-media pentru semnalarea acestui caz si regreta situatia creata". Ba mai mult, Presedintele Traian Basescu s-a autoironizat, vineri dimineata, la Botosani, referindu-se la candidatura sa si la afacerea cu armament a fratelui sau: "Sa stiti ca daca frate-meu se mai baga in vreo firma din asta dubioasa, eu pot sa nu mai candidez", a afirmat seful statului.

Vineri, scandalul Mircea Basescu parea ca ia o alta turnura, Traian Basescu declarand ca fratele sau "a semnat pentru o firma si a fost inregistrat in alta firma. Interesant, nu? Am primit copia de pe documentele pe care el le-a semnat si nu-i acelasi numar de firma ca acela care a fost inregistrat, desi a fost introdus in actionariat".

Cu toate acestea, Grigore Geamanu, actionar Desintco, a declarat ca "a fost schimbata doar denumirea firmei, nimic altceva".

Nota interna PSD: PDL ar scoate PSD de la guvernare dupa racolarea a 18 parlamentari social-democrati

Desi scandalul in care este implicat Mircea Basescu nu s-a stins, duminica prim-planul a fost luat de un alt subiect fierbinte. Intr-o nota interna a PSD, se spune ca PDL ar tatona cu 18 parlamentari social-democrati pentru a-i racola si a forta astfel ruperea coalitiei de guvernare.

In plus, premierul Boc ar intentiona sa o remanieze pe ministrul Educatiei, Ecaterina Andronescu, la 1 septembrie.

In nota interna se apreciaza ca scandalul Elena Udrea va avea o evolutie mai periculoasa pentru Traian Basescu decat scandalul Monica Iacob-Ridzi, iar implicarea sefului statului in scandalul afacerilor cu armament ale fratelui sau i-ar putea aduce acestuia pierderi de imagine.

Adrian Videanu (PD-L) a declarat ca "exista o colaborare buna cu PSD in ceea ce inseamna atingerea obiectivelor din programul de guvernare", adaugand insa ca "din pacate, in unele domenii mergem cu frana de mana trasa, pentru ca o parte din liderii importanti ai PSD nu sunt in actul de guvernare si joaca rolul de opozitie la aceasta guvernare".

Liderul PD-L a afirmat ca "in varful piramidei celor care joaca acest rol este, evident, domnul Mircea Geoana, care a si intrat in campanie electorala, incercand sa-si materializeze, in beneficiul propriu, acest rol de purtator de mesaje de opozitie".

PSD ar trebui dat afara de la guvernare si nu mai trebuie asteptata o eventuala decizie a acestuia de a pleca din coalitie, declara vicepresedintele PDL Cezar Preda. In opinia liderului democrat-liberal, PSD nu este un partid de opozitie veritabil, ci unul care este tentat doar de putere si de bani.