Sporurile magistratilor trebuie acordate a decis, miercuri, Inalta Curte de Casatie si Justitie (ICCJ), care a respins astfel recursurile Ministerului Finantelor Publice (MFP), transmit televiziunile de stiri.

MFP a pierdut la instanta suprema procesele cu Institutul National al Magistraturii, cu Consiliul Superior al Magistraturii si Scoala Nationala de Grefieri.

Deciziile sunt irevocabile.

Ministerul Finantelor a cerut, miercuri, rejudecarea proceselor intentate de Inalta Curte de Casatie si Justitie pentru sporul de 50%, in cadrul recursurilor declarate de MFP impotriva deciziilor Curtii de Apel Bucuresti.

Curtea de Apel Bucuresti a dispus, luna trecuta, amendarea ministrului Finantelor, Gheorghe Pogea, cu 20% din salariul minim brut pe economie pentru fiecare zi de intarziere a platii sporului de 50% pentru angajatii instantei supreme.

Retragerea sporului de 50% pentru stres a declansat nemultumirea magistratilor din intreaga tara. Dupa doua zile de intrerupere temporara a sedintelor de judecata si dupa ce ministrul Justitiei a subliniat ca nu sunt fonduri pentru plata acestor sporuri, asociatiile profesionale ale magistratilor au decis suspendarea sedintelor de judecata, zilnic, pe durata nedeterminata, timp de cate trei ore.

Magistratii au obtinut castig de cauza, in prima instanta, la Curtea de Apel Bucuresti, unde au atacat actul administrativ privind sporul.