Guvernul isi va asuma raspunderea pe legea privind restructurarea agentiilor guvernamentale, care urmareste rationalizarea cheltuielilor publice, a anuntat premierul Emil Boc, la finalul sedintei de Guvern de miercuri. "Avantajul major al restructurarii agentiilor guvernamentale il reprezinta economiile la bugetul de stat. Astazi exista foarte multe agentii care sunt stat in stat, ele primesc banii si ii utilizeaza discretionar, fara sa tina cont de interesul public", a spus premierul.

Declaratiile premierului Emil Boc:

  • Guvernul isi va angaja raspunderea in fata Parlamentului pentru proiectul care vizeaza restructurarea agentiilor guvernamentale. Acest proiect de lege face parte din categoria actelor normative care vizeaza reforma statului roman.
  • Statul roman trebuie sa fie reformat, iar Guvernul Romaniei si-a luat angajamentul ca va duce la bun sfarsit acele reforme care n-au fost facute in ultimii 20 de ani, si aici vorbim de restructurarea agentiilor guvernamentale, reformarea sistemului de pensii, legea salarizarii unice, legile educatiei, legile descentralizarii.
  • Avantajul major al restructurarii agentiilor guvernamentale, dincolo de reducerea lor numerica, consta in economiile la bugetul de stat, prin preluarea veniturilor agentiilor care aveau venituri proprii la bugetul de stat.
  • Astazi exista foarte multe agentii care sunt stat in stat,  ele primesc banii si le utilizeaza discretionar fara sa tina cont de interesul public.
  • Aici sunt salarii foarte mari, disproportionate, si cheltuieli masive pentru investitii de tot felul.
  • Aceste agentii au facut "eforturi" ca banii sa fie cheltuiti, pentru a nu fi nevoiti sa-i dea inapoi.
  • Inspectoratul de Stat in Constructii a cheltuit pe un sediu aproape 16 milioane de euro, iar programul de achizitii al institutiei, pe anul trecut, a fost de 53 de milioane de euro. Banii au fost cheltuiti pentru ambarcatiuni si zeci de masini de lux.
  • Trebuie oprita aceasta golaneala, sa punem punct acestor tipuri de achizitii. Este o cheltuiala abuziva a banului strans din taxe si impozite.
  • Nu putem accepta ca pentru unii din aceasta tara, banul public sa fie dramuiti cu atentie, cum ar fi pentru cei din Sanatate sau Educatie, iar pentru altii salariile sa fie la discretie.
  • Toti bugetarii trebuie sa fie platiti avand aceeasi unitate de masura. Prin acest proiect de lege vom pregati cadrul egal pentru ca toti sa primeasca tratament egal, in functie de munca prestata, si cu respect pentru banul public.
  • Saptamana viitoare, am decis sa facem o analiza in Guvern a modului in care au fost cheltuitili de catre ministere banii pe investitii, a modului in care au fost atrase fondurile comunitare si stadiul indeplinirii angajamentelor legislative ale Guvernului pe fiecare minister.

Peste 14.000 de posturi publice au fost restructurate in sedinta Guvernului de miercuri. Ministrii cabinetului Boc au anuntat pe rind proiectul propriu de restructurare in domeniul pe care il conduce, masurile de reforma luate si de reducere a cheltuielilor cu personalul.

HotNews.ro a transmis LIVE TEXT declaratiile premierului.