Ministrul Mediului, Nicolae Nemirschi, ar putea fi anchetat de procurorii DNA pentru abuz in serviciu, in cazul atribuirii prin incredintare directa a contractului de publicitate firmei Ars Advertising, au declarat surse judiciare pentru NewsIn.

De asemenea, anchetatorii vor sa stabileasca daca acel contract initial semnat de fostul ministru, Attila Korodi, prevedea posibilitatea incheierii unor acte aditionale.

"Nemirschi a sustinut ca incheierea contractului cu Ars Advertising s-a facut ca o continuare a contractului incheiat de Korodi. Ramane, insa, de vazut acest lucru, pentru ca primele indicii arata ca ar fi trebuit facuta licitatie pentru contractul cu Ars Advertising, intrucat este unul de sine statator", au precizat sursele.

Lucrarile comisiei parlamentare de ancheta se prelungesc

Comisia Nemirschi cere prelungirea termenului de raport pana pe 18 septembrie, in lumina unor noi elemente aparute din documentele oficiale primite de la Ministerul Mediului si de la Garda Financiara. Membrii comisiei cerceteaza modul in care a fost atribuit un contract de publicitate in valoare de 500.000 de euro firmei Ars Advertising.

Vicepresedintele comisiei, Sulfina Barbu (PDL), le-a propus colegilor sa solicite un control al Garzii Financiare si la firma Best Advertising. Noi audieri sunt necesare pentru a se stabili daca a existat sau nu o firma subcontractoare, precum si pentru a analiza rezultatele controlului Garzii Financiare la firma Ars Advertising.

"Va propun sa cerem un control al Garzii Financiare la Best Advertising & Consult, pentru ca, in lumina celor relevate de raportul Garzii Financiare in urma controlului la Ars Advertising, sa lamurim exact care a fost traseul banilor publici platiti de Ministerul Mediului", a cerut Sulfina Barbu, fost ministru de resort.

In plus, Comisia va solicita Consiliului Concurentei - sesizat de ANRMAP sa investigheze posibile asocieri deconcurentiale intre Ars Advertising si Best Advertising.

Ministrul Mediului, Nicolae Nemirschi, a declarat in cadrul audierilor ca Best Advertising a fost doar furnizor pentru Ars Advertising in cazul contractului primit de la minister, Best Advertising fiind aleasa pentru ca a oferit preturi mai bune pentru anumite servicii.

"SC Best Advertising este un furnizor fiind un media shop, adica el vine si vinde minute. Best Advertising a venit cu preturi mai bune decat puteau fi obtinute de catre Ars Advertising."

Ministrul a precizat ca nu a verificat daca, in cadrul contractului initial, Ars Advertising a subcontractat o parte din valoarea contractului. El a spus ca a trimis o adresa si comisarului sef al Garzii Financiare, prin care solicita acestei institutii sa cerceteze daca Best Advertising a avut calitatea de subcontractor sau furnizor.

Raportul intocmit de comisarii Garzii Financiare dupa controlul realizat la Ars Advertising arata ca, dupa ce a incheiat cu Ministerul Mediului contractul 3631/28.10.2008, ce avea ca obiect difuzarea de spoturi publicitare pentru POS Mediu, Ars Advertising a cumparat, printr-un alt contract, spatiu media de la SC Best Advertising & Consult SRL din Bucuresti.

Firma Best Advertising este implicata si in scandalul atribuirii contractului Turist in Romania, castigat recent la un pret pe care competitorii l-au calificat ca fiind “de dumping”. Prin urmare, televiziunile care urmau sa difuzeze spoturile le-au refuzat, motivand pretul ridicol de mic. Totodata, Best Advertising a fost aleasa de catre ministerul condus de Elena Udrea sa difuzeze spoturile de promovare a Romaniei turistice pe CNN.