Comisia de ancheta in cazul ministrului Turismului, Elena Udrea, a decis marti sa il sesizeze pe primul-ministru cu privire la neregulile care s-au semnalat in activitatea Autoritatii Nationale de Reglementare si Monitorizare a Achizitiilor Publice, dupa ce membrii comisiei de ancheta au constatat ca presedintele ANRMAP a dat, in luna iunie, un ordin care schimba in mod "ilegal" Regulamentul Autoritatii, context in care ANRMAP refuza sa puna documentele solicitate la dispozitia comisiei.

In replica, ANRMAP a recomandat comisiei sa ceara documentele chiar de la minister, intrucat autoritatea nu poate pune la dispozitie acte emise de alte institutii.

"ANRMAP a declansat procedura de supraveghere la Ministerul Turismului in urma cu trei saptamani si dispune doar de copii conforme cu originalul ale documentelor de achizitii publice. ANRMAP nu poate insa pune la dizpozitia comisiei acte emise de alte institutii publice, ci doar documente emise de catre Autoritate catre acestea din urma. Prin urmare, ANRMAP a recomandat comisiei de ancheta privind cazul ministrului Udrea sa solicite chiar Ministerului Tursimului documentele de care are nevoie".

Comisia parlamentara de ancheta in cazul ministrului Turismului, Elena Udrea, s-a reunit marti la Palatul Parlamentului. Membrii comisiei verifica modul in care au fost cheltuiti banii publici pentru promovarea campaniei Romania, Land of Choice, precum si modul de atribuire a contractelor pentru realizarea unei campanii de publicitate pe piata internationala.

Au fost audiati si patru jurnalisti: redactorii-sefi de la Jurnalul National, Victor Ciutacu si Dan Constantin, redactorul Lucian Gheorghiu de la Cotidianul si directorul Gardianul, Alecu Racoviceanu.

Ludovic Orban: Pe site-ul Ministerului exista o singura documentatie completa. Restul sunt povesti

Deputatii PSD si PNL din comisie sustin ca Ministerul Turismului nu a trimis "nici 1% din documentatia solicitata".

"Doamna Elena Udrea ne-a transmis, prin intermediul presei, ca va participa la audieri, daca avem nelamuriri dupa ce urmarim site-ul ministerului. Este evident ca pe site exista o singura documentatie completa, referitoare la evenimentul de la Mamaia. In rest, sunt povesti", a spus presedintele comisiei, Ludovic Orban. Comisia nu a primit nici planul de achizitii, nici fisele de post ale angajatilor implicati in contractele vizate de ancheta, nici statul de functii sau alte contracte incheiate de aceasta institutie, a precizat liberalul.

"Plec de la ideea ca este un accident, ca salariatii doamnei Udrea nu au inteles ce le-am solicitat. Dorim sa ne desfasuram activitatea pornind de la prezumtia de nevinovatie, dar sa nu ne puna la indoiala inteligenta", a completat deputatul PSD Aura Vasile.

"Nu exista buna-credinta la minister, ci exista un comportament de arici", a declarat la randul sau deputatul PSD Robert Negoita. Ministerul, "in loc sa faca lumina, incearca sa o stinga si sa traga si draperia".

Aceasta este cea de-a doua sedinta a comisiei, dupa reuniunea din 4 august. In prima sedinta, Comisia parlamentara a decis sa solicite Ministerului Turismului documente privind bugetul si planul anual de investitii, dosarele de achizitii publice, precum si fisele de post ale persoanelor implicate in programul Romania, Land of Choice.