"O vancanta in Romania? Ce idee..." - Si totusi, o idee nu atat de deplasata, in realitate. Asa isi incepe publicatia franceza L'Express prezentarea tarii noastre ca destinatie turisitica. Principalele argumente? Invazia turistica nu a inceput inca, este cea mai ieftina tara din UE, in afara Bulgariei, dispune de un patrimoniu natural magnific si, in plus, veti fi considerat un expert in Dracula si alti vampiri.

In cazul in care cautati o destinatie ieftina, eterogena, ferita de invazia de turisti, cu peisaje magnifice, aflata la doar patru ore de drum cu avionul si care suscita foarte multa curiozitate ("Pana la urma, e adevarata istoria cu Dracula? Ai vazut lupi"), Romania este destinatia perfecta, scrie L'Express.

1. Invazia turistica nu a avut inca loc

Brasov, inceputul lui iulie. Este locul ideal pentru a descoperi Transilvania, situat la cativa kilometri de presupusul castel al lui Vlad Tepes, a carui legenda a creat mitul lui Dracula.

Orasul este ferit de invazia hoardelor de turisti. Nu trebuie sa stati la coada pentru a bea o cafea la o terasa din Piata Sfatului si puteti gasi cu usurinta o camera in centrul istoric, la un pret rezonabil.

De aici se poate ajunge la cheile Bicazului sau la manastirile din Bucovina, iar drumurile nu sunt foarte aglomerate ... daca nu ar fi carutele incarcate cu fan.

Franceza si engleza sunt utile, dar daca doriti sa descoperiti peisajele salbatice si magnifice ale tarii, ar fi bine sa va inarmati cu un mic dictionar roman, isi sfatuieste L'Express cititorii.

2. Romania este o destinatie turistica ieftina

Dintre cele 27 de state membre ale UE, doar Bulgaria este mai ieftina decat Romania. Cu un nivel al preturilor situat la 62% din media Uniunii, tara vi se va parea foarte ieftina. Cu cateva exceptii, cum ar fi inchirierea unei masini, unde preturile se apropie de cele din Europa de Vest.

Exemple: o cafea costa un leu (23 de eurocenti), o masa costa 20 lei (4,75 euro), intrarea in manastirile din Bucovina 3 lei, o camera dubla la o pensiune 70-100 lei (16-23 euro) iar o camera dubla la un hotel 200-300 lei (45-70 euro).

3. Un patrimoniu magnific si inca bine pastrat

Daca facem abstractie de cateva 'erori' - fabrici de ciment si rafinarii - frumusetea salbatica a peisajelor Romaniei te lasa fara suflare.

Padurile dese ascund una dintre principalele rezerve de ursi, rasi si lupi ai Europei. Fara a mai vorbi de Carpati, de peisajul salbatic al Deltei Dunarii sau de abruptele chei ale Bicazului.

Romaniei nu are de ce sa ii fie rusine nici de patrimoniul arhitectural, care nu trebuie limitat la Casa Poporului. Daca trecem de mostenirea blocurilor dictaturii, fiecare oras merita vizitat pentru bisericile ortodoxe si pietele centrale, foarte putin cunoscute. In orice caz, nu trebuie sa ratati manastirile.

4. Multiculturalism si calatorie in trecut in mijlocul UE

Amprenta comunista, influenta germanica si turca, o puternica identitate ortodoxa si rurala, minoritati maghiare, tiganesti sau rusesti ... departe de a fi o tara monolitica, Romania pare un mozaic de regiuni si peisaje.

Vazand costumele populare, v-ati putea crede la Tyrol, dar specialitati culinare va pot face sa credeti ca sunteti in Ungaria. Sate retrase din Delta par desprinse din Rusia sau din Turcia.

Pentru unii, calatoria pare a fi una in timp: satele romanesti, capitele de fan, caii si carutele aduc aminte de satele franceze din anii 1960-70.

5. Veti fi considerat un expert in Dracula si alti vampiri

Un mic pelerinaj este obligatoriu. Parintele literar al lui Dracula, Bram Stoker, si-a plasat vampirul in Transilvania. Descrierile scriitorului irlandez par sa indice castelul Bran.

Autorul s-a inspirat foarte mult din miturile romanesti, precum strigoii, si din legenda care il inconjoara pe domnitorul Vlad Tepes.

Directia inspre Bran ... unde fanii lui Dracula vor fi insa dezamagiti: in afara unor plancarte care ofera explicatii privind legende si fapte istorice, elementele legate de vampiri sunt foarte putine. Atmosfera nu are nimic ingrozitor.

Dar a limita Romania la legenda lui Dracula ar fi foarte simplist. Cu exceptia a catorva buticuri care vand suveniruri cu Dracula, mitul este foarte putin exploatat.

Din pacate pentru amatorii de kitsch ... dar nu si pentru cei care vor sa descopere adevarata Romanie, dincolo de clisee.