In Romania, exista peste 100 de agentii guvernamentale. Cel putin atatea a numarat HotNews.ro, dupa ce a luat la puricat fiecare minister in parte. De fapt, numarul structurilor aflate in subordinea sau coordonarea ministerelor este mult mai mare, aproape 300, insa multe dintre acestea sunt ori institute si companii de interes strategic national, ori unitati care se autofinanteaza, ori agentii impuse prin directivele Comisiei Europene.

Asa cum a anuntat dupa ultima sedinta de Guvern, premierul Emil Boc a inceput discutiile cu fiecare ministru in vederea depistarii agentiilor care pot fi eliminate sau comasate. La prima intalnire, au fost chemati ministrii Gheorghe Pogea (Ministerul Finantelor), Vasile Blaga (Ministerul Dezvoltarii Regionale) si Constantin Nita (Ministerul IMM-urilor).

Sambata, 1 august, primul-ministru Emil Boc se va intalni cu ministri si secretari de stat din urmatoarele ministere: Ministerul Transporturilor, Ministerul Apararii Nationale, Ministerul Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale, Ministerul Sanatatii, Ministerul Tineretului si Sportului, Ministerul Comunicatiilor si Societatii Informationale.

In cursul zilei de duminica, 2 august, seful Executivului va avea intalniri cu ministri si secretari de stat din Ministerul Afacerilor Externe, Ministerul Educatiei si Cercetarii, Ministerul Muncii, Familiei si Protectiei Sociale, Ministerul Justitiei si Libertatilor Cetatenesti, Ministerul Turismului, Ministerul Mediului si Ministerul Administratiei si Internelor.

Guvernul nu a anuntat, pana acum, numarul structurilor existente

Cu ocazia acestor intalniri, autoritatile se vor lamuri si asupra numarului de agentii guvernamentale care exista in Romania. Desi se vorbeste de o luna de aceasta restructurare, reprezentantii Guvernului nu au reusit sa avanseze nicio cifra. Chiar si premierul a evitat sa spuna cate structuri de acest gen sunt in subordinea ministerelor.

In urma unei analize facuta de HotNews.ro, reies 105 structuri care pot intra in procesul de restructurare. Cele mai "bogate" ministere sunt: Ministerul Educatiei (21 structuri), Ministerul IMM-urilor (13 oficii teritoriale), Ministerul Agriculturii (11 structuri), Ministerul Economiei (10 structuri), Ministerul Administratiei si Internelor (9 structuri) si Ministerul Transporturilor (7 structuri). Chiar si premierul are in subordinea sa directa 12 structuri, insa doua dintre acestea sunt autoritati: Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor si Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului. La Ministerul Mediului exista Agentia Nationala pentru Protectia Mediului, dar si Garda de Mediu.

Mai multe agentii, aceleasi atributii

Multe din aceste unitati au specific apropiat, functionand chiar in cadrul aceluiasi minister. De exemplu, la Ministerul Agriculturii exista atat Oficiul National al Viei si Vinului, cat si Oficiul National al Denumirilor de Origine pentru Vinuri. Prima are rolul de a asigura fundamentarea politicii de realizare si dezvoltare a productiei vitivinicole, iar a doua elaboreaza normele tehnice pentru producerea vinurilor cu denumire de origine controlata. Interesant este ca cele doua lucreaza impreuna pentru elaborarea unor proiecte de ordine. Se pare ca vinul ocupa o importanta foarte mare in cadrul acestui minister avand in vedere ca a fost infiintata si Inspectia de stat pentru controlul tehnic vitivinicol.

Ministerul Educatiei se remarca prin numarul mare de comisii nationale (7) si prin cel al agentiilor si centrelor (14). Aici, multe ar putea fi comasate, avand in vedere specificul lor apropiat, iar altele ar putea functiona ca simple departamente sau chiar ar putea fi desfiintate. De exemplu, Centrul pentru Formarea Continua in Limba Germana isi gaseste greu rostul, mai ales ca nu exista astfel de centre si pentru alte limbi.

La Ministerul Transporturilor exista Autoritatea Rutiera Romana, chiar daca mai functioneaza si Compania Nationala de Autostrazi si Drumuri Nationale. La Ministerul Administratiei si Internelor functioneaza atat Inspectoratul National pentru Evidenta Persoanelor, cat si Centrul National de Administrare a Bazelor de Date privind Evidenta Persoanelor. La Ministerul Economiei, functioneaza Agentia Nationala pentru Deseuri Radioactive, dar si Agentia Nucleara. In cadrul Ministerului Muncii, exista Agentia Nationala pentru Protectia Familiei, dar si Agentia Nationala pentru Egalitatea de Sanse intre Femei si Barbati. De asemenea, au fost infiintate atat Agentia Nationala pentru Prestatii Sociale, cat si Agentia Nationala pentru Ocuparea Fortei de Munca.

Boc: Va fi un singur act normativ care reglementeaza functionarea acestor agentii

Dupa ultima sedinta de Guvern, premierul a spus ca pentru unele agentii se va aplica desfiintarea prin trecerea lor in structura ministerelor, pentru altele, comasarea unor agentii intr-o forma riguroasa prin preluarea a unei structuri, a doua sau trei structuri existente in momentul de fata.

"Ma voi intalni punctual cu fiecare ministru care are in subordine structuri si agentii si vom discuta in detaliu fiecare agentie, fiecare structura pentru a reglementa cadrul legal, evident cu asistenta Ministerului Finantelor, a Ministerului de Justitie, astfel incat pe 14 august sa avem finalizat acest proiect de lege care va viza reformarea si restructurarea tuturor agentiilor. Unele sunt infiintate prin hotarari de guvern, prin ordonante de urgenta, prin ordonante simple, altele prin legi. Practic va trebui sa fie un singur act normativ care reglementeaza functionarea si reorganizarea tuturor acestor agentii, dupa care vom lua decizia promovarii lui la Parlament", a declarat Emil Boc.

Potrivit acestuia, exista agentii guvernamentale unde nu se simte nici un fel de criza. "Avem agentii unde salariul conducatorului auto este de 41 de milioane de lei, in agentii din Romania. Exista inca agentii unde salariile unor directori, nu ma refer la seful agentiei a carui salariu a fost redus la 48 de milioane de lei vechi, la alti directori din sistem unde avem salarii de 176 de milioane de lei vechi", a precizat Emil Boc.