Seful diplomatiei a anuntat dorinta de "reasezare a managementului actiunilor diplomatice" vineri, in cadrul unei conferinte de presa, aratand ca eficientizarea acestora inseamna "profesionalism si inlaturarea exceselor si a risipei". In acest sens, ministrul a spus ca au fost reduse 55 de posturi din diplomatie, din Europa de Vest si ca urmeaza ca accentul sa fie pus pe Asia Centrala, asa cum sugerase de altfel si presedintele Basescu intr-un interviu acordat joi RRA. Diaconescu a subliniat insa nevoia de sprijin financiar pentru diplomatie, nu de politicianism.

"Pe fondul restrictiilor financiare, am continuat procesul intern de reducere a cheltuielilor si de eficientizare a activitatilor MAE. Avem un colectiv foarte bun care se ocupa din punct de vedere politic si financiar de finalizarea acestui proces. Am stabilit reducerea sau vacantarea temporara a 55 de posturi, dintre care 35 diplomatice, 17 posturi tehnico-administrative si trei posturi pe plan local", a spus ministrul de externe, adaugand ca este un proces extrem de dificil si sperand in intelegere din partea personalului MAE, dar si a Guvernului, care nu trebuie sa "amputeze" atributele esentiale ale diplomatiei.

Cele 55 de posturi sunt din zona Europei de Vest, insa ministerul va evalua activitatea tuturor reprezentantelor diplomatice din intreaga lume, atat sub aspectul functionarii diplomatice, cat si la nivelul de reprezentare pe care il asigura.

Presedintele Traian Basescu a facut joi, intr-un interviu la Radio Romania Actualitati, o critica dura a diplomatilor romani si a ministrului insusi. "Sper ca acum ministrul Diaconescu va face ceea ce trebuie pentru ca ambasadele noastre din Asia Centrala sa fie bine dotate cu diplomati, iar cei care vor sa faca diplomatie numai la Londra le pot spune ca ma intalnesc la fiecare trei luni cu Gordon Brown, daca vor sa stea numai la Berlin, le pot spune ca ma intalnesc la fiecare trei luni cu Merkel, pentru ca toti sefii de stat si de guvern se intalnesc la fiecare trei luni. Ne rezolvam problemele acolo, cand ne intalnim la Bruxelles, si nu prin marii diplomati care trebuie sa ticseasca ambasadele din tarile astea. Sigur, trebuie sa avem un serviciu diplomatic bilateral acolo, dar nu excesiv si deloc serviciu diplomatic in Asia Centrala sau mai deloc", a spus presedintele.

Diaconescu a raspuns acestei critici reamintind ca e o preocupare mai veche a MAE de a avea o buna reprezentare in Asia Centrala si reprezentarea existenta, in toate tarile din regiune, a facut posibila incheierea acordului pentru gazoductul Nabucco sau rolul pe care Romania vrea sa si-l asume la Marea Neagra.

"Este un proces complicat si dorim foarte mult ca oficiile diplomatice pe care in continuare le avem in Asia Centrala intr-adevar sa aiba cei mai buni profesionisti, pentru ca temele strategice si politice, inclusiv in domeniul energiei, din ce in ce mai mult, se decid in acele zone. Este evident ca in perioada urmatoare ceea ce va insemna profesionalism si alocare de fonduri si resurse diplomatice se va realiza in acea zona", a declarat ministrul. (...) "Faptul ca avem oficii diplomatice in toata Asia Centrala a reprezentat un argument foarte serios atunci cand s-a pus problema substantierii demersului nostru privind incheierea acordului pentru Nabucco si atunci cand se vorbeste de rolul pe care Romania il are in dialogul la Marea Neagra. Aceste oficii diplomatice si-au facut datoria si este absolut normal sa fie intarite", considera Diaconescu.

Ministrul a mai anuntat organizarea unui concurs in cateva zile pentru plecarea la post in acele zone. "Respectam din acest punct de vedere si criteriile profesionale, dar si optiunile pe care colegii nostri le au, nu se poate in alt fel intr-un sistem normal diplomatic", a mai spus seful diplomatiei.

El s-a declarat disponibil oricand pentru o intalnire cu premierul pentru a discuta despre reducerile care trebuie facute. "Dar, pe de alta parte, subiectul discutiei este pastrarea unui echilibru normal si eficient intre reducerile pe care in mod obligatoriu le vom face - acest lucru se intampla in institutiile diplomatice din intreaga Europa avand in vedere conditiile de criza in care ne aflam -, dar fara a afecta masa critica a activitatii diplomatice", sustine el.

Diaconescu nu a putut preciza ce inseamna procentual cele 55 de posturi, pentru ca evaluarea facuta a fost "strict calitativa, si nu cantitativa" si acest principiu se va respecta si in reducerile ulterioare. "Din punctul nostru de vedere, dorim in special ca in conditii de eficientizare si restructii bugetare naturale sa asiguram in continuare eficienta acestei institutii", a punctat seful diplomatiei.

"Sa nu uitam ca, sub aspectul alocarii bugetare, MAE din Romania este printre ultimele din Europa. Nu spun ca e bine, nu spun ca e rau, spun ca atunci cand intram in relatii competitionale cu parteneri este nevoie sa avem capacitatea necesara pentru a asigura reprezentarae Romaniei asa cum toti cetatenii Romaniei o doresc", a subliniat usor iritat ministrul.

El si-a inceput, de altfel, conferinta de presa cu o declaratie in care sublinia necesitatea ca diplomatia romana sa serveasca "interesul national, nu interese politice conjuncturale" si ca diplomatia are nevoie, in aceste vremuri de criza, si de sustinere financiara, nu numai de una "politicianista, declarativa si formala".

"Politica externa se adreseaza interesului national pe termen scurt, mediu si lung si va fi eficienta, daca va avea sustinere politica larga si lipsita de prejudecati. Exista o traditie a Ministerului Afacerilor Externe, pe care doresc sa o continui, ca indiferent de orientarile sau etapele politice, diplomatia sa slujeasca interesul national, si nu interesele politice, de aceea, in actuala conjunctura economica si sociala interna si internationala, consider ca aceasta sustinere nu trebuie sa ramana numai una declarativa, politicianista sau formala", a spus ministrul Diaconescu.

Cerandu-i-se sa lamureasca daca se refera la cineva anume, la o situatie anume cand face aceste afirmatii, ministrul a spus ca ele trebuie luate ca atare, ca nu au nevoie de nicio explicatie.